Aktiespararna

Rådet: Följ investmentbolaget - köp aktier i utdelningsmaskinen

Av Eric Emanuelsson
25 juli 20232 min lästid
Vilka aktier kommer att klara sig bäst i en recession? Bank of America tipsar om en svensk gigant – som ett visst investmentbolag också har en väldigt stark tro på.

Bank of America tipsar om en rad aktier som de tror kommer att klara sig bra i en recession.

Bland annat pekar man ut svenska lastbilsjätten Volvo - där investmentbolaget Industrivärlden nyligen köpte en ny jättepost med aktier.

Bank of America konstaterar i ett marknadsbrev, som CNBC tagit del av, att eurozonen gick in i recession under det första kvartalet i år.

Sedan tidigare har de även konstaterat att Sverige kommer att befinna sig i en mild recession under resten av 2023.

I det nya marknadsbrevet så går Bank of America igenom vilka aktier som kommer att klara sig bäst i den miljö som nu råder.

Och banken är inne på samma faktorer som bland annat Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg och Robert Andersson har tagit upp tidigare, framför allt i Aktiespararnas podcast ”Aktiepodden”.

Värdeaktier med starka balansräkningar

Banken nämner nämligen att värdeaktier vanligtvis brukar ge bättre avkastning än tillväxtaktier under recessioner. Det är också bra att köpa aktier i bolag som har starka balansräkningar.

Ett bolag som banken pekar ut som ett bra köp är den svenska lastbilsjätten Volvo. Bolaget delar vanligtvis ut mycket pengar till sina aktieägare och brukar klassas som en utdelningsmaskin. Aktien har gått som tåget sedan botten under hösten förra året, och är bara i år plus nästan 21%. I dag kostar en aktie cirka 228 kronor men det är också runt de nivåerna som bland annat JP Morgan och Oddo har sina riktkurser.

Carnegie höjde dock sin riktkurs efter bolagets senaste kvartalsrapport, till 260 kronor och upprepade köp. Citigroup gjorde likadant, men höjde riktkursen till 266 kronor och upprepade köp.

Industrivärlden köpte nyligen en stor post i Volvo

Några som verkligen tror på Volvo är investmentbolaget Industrivärlden. Investmentbolaget är redan storägare i Volvo men så sent som under måndagen kom nyheten att man har köpt ytterligare 1,8 miljoner aktier i bolaget, till en köpesumma på cirka 408 miljoner kronor.

Aktierna köptes till ett genomsnittspris på 226,88 kronor.

Fler aktier på Bank of Americas lista

Förutom Volvo i fordonssektorn så pekar Bank of America också ut Mercedes-Benz och Ferrari som intressanta aktier att ta in i portföljen.

Inom läkemedelssektorn nämner man bland annat schweiziska Roche och Novartis, brittiska GSK och franska Sanofi.

Inom energi pekar Bank of America ut Shell, Enel och EON som intressanta aktier att köpa.

Dela med dig