Aktiespararna

Rådet: ”Fortsätt köp aktier”

Av David Flatbacke-Karlsson
29 maj 20183 min lästid

Eftersom en recession kommer att dröja är det helt rätt att placera sina pengar på aktiemarknaden, menar en ansedd expert.

Många bedömare menar att högkonjunkturen går mot sitt slut och lyfter fram att det börjar bli dags att vikta ned sina innehav i aktier.

Men det kan vara värt att tänka en gång till och behålla kylan.

Andrew Garthwaite, analytiker på Credit Suisse, räknar med att en nedgång i den amerikanska ekonomin är minst två år bort och att tillgångsslaget aktier kan nå nya höjder.

Världsekonomin har gått på högvarv ett längre tag. Utvecklingen har medföljt att flera stora börser, inte minst handelsplatserna i USA, har stigit med besked de senaste åren.

Nu spår flera analytiker, ekonomer och experter att tuffare tider lurar runt hörnet. Att lämna aktiemarknaden, eller åtminstone allokera om sitt kapital, är en god idé i mångas ögon.

Credit Suisses analytiker Andrew Garthwaite understryker dock att det går minst lika bra att sitta lugnt i båten som sparare.

– Vi tror inte att vi kommer att få se någon recession i USA förrän det tredje kvartalet 2020. Fortsätt ha en övervikt i aktier, säger han enligt CNBC. (https://www.cnbc.com/2018/05/25/no-recession-until-late-2020-so-keep-buying-stocks-credit-suisse-says.html)

Problemen är inte här ännu

En inverterad avkastningskurva, där de långa räntorna sjunker under de mer korta motsvarigheterna, och en full sysselsättning med löneökningar på omkring 3,5 procent brukar gå att se cirka ett år före en lågkonjunktur sätter sina spår på allvar, enligt Andrew Garthwaite.

Han tror inte att vi kommer att få se ett sådant fenomen i USA åtminstone innan halva 2019 har passerat. Med den tidsaspekten och historien i ryggen finns det alla möjligheter att aktier fortsätter att leverera stark avkastning fram tills 2020, betonar analytikern.

– De senaste 50 åren, bortsett från 1987 när riskpremien var väldigt låg, har aktier aldrig peakat mer än 13 månader före en recession, säger Andrew Garthwaite.

Varning för volatilitet

Andrew Garthwaite är samtidigt tydlig med att turbulensen, som gått att se tydligt under 2018, är här för att stanna. Han råder investerare att vara vaksamma när det kommer till högpresterande bolag med lågt fritt kassaflöde.

Analytikern förespråkar också defensiva aktier. Bland annat bolag som rör sig inom hälsovårds- och telekomsektorn.

Dela med dig