Aktiespararna

Rådet i börsturbulensen: ”Se över portföljen”

Av David Flatbacke-Karlsson
2 oktober 20192 min lästid

Tecknen på att en större nedgång i ekonomin blir allt fler.
En inköpschefsindexbesvikelse från USA får Stockholmsbörsen att falla på bred front på onsdagen.
– Trenden är kraftigt nedåtriktad och det är klokt att se över balansen i portföljen, säger Aktiespararens analytiker Carl-Henrik Söderberg.

På tisdagen presenterades ytterligare indikationer om att konjunkturen är på väg att vända ned ordentligt. Inköpschefsindex i såväl USA som Sverige försvagades.

Som en följd av de senaste varningssignalerna har börserna världen över varit på dåligt humör på onsdagen. Vid 14-tiden är Stockholmsbörsens OMXS30-index ned omkring 1,8 procent.

– Inköpschefsindex, som är en ledande ekonomisk indikator, kom in väldigt svagt och konjunkturoron tog åter ett hårt grepp om börsen. Den konstaterade konjunkturtrenden är ofrånkomligen kraftigt nedåtriktad och det gör marknaden nervös inför framtiden, säger Carl-Henrik Söderberg, analytiker på Aktiespararen.

Intressanta framåtblickar

Carl-Henrik Söderberg anser att det är viktigt att följa rapportsäsongen, där bolagen ska redogöra för sina tredje kvartal 2019, som drar igång på allvar om ett par veckor med vakna ögon.

– Risken är stor att de optimistiska förhoppningarna förbyts till pessimism när den bistra verkligheten blir synlig i bolagens resultatrapporter. Bolagens guidance kommer också bli väldigt intressant att syna. 

Analytikern konstaterar att det kan vara en bra idé att sälja av lite aktier på styrka och fylla på vid svaghet när sentimentet är lite mer uppjagat.

– Se till att ha en stridskassa, kanske 15-20 procent av portföljvärdet, så det finns möjlighet att agera om börsen viker snabbt under ett par dagar, säger Carl-Henrik Söderberg, och fortsätter:

– Inför rapporterna kan det också vara klokt att se över portföljen så att balansen mellan cykliska och defensiva aktier finns där.


Dela med dig