Aktiespararna

Rådet: Köp aktien som rasade på börsen i går

Av Eric Emanuelsson
26 juli 20232 min lästid
Både Swedbank och Ålandsbanken slår fast att Hexagons rapport för det andra kvartalet är stabil och i linje med förväntningarna och gissade på att aktien skulle studsa upp när Stockholmsbörsen öppnade. Så blev inte fallet. Efter lunch är aktien ned cirka 8%.  Swedbank har kvar sin köpstämpel och riktkursen 150 kronor.

Hexagon rasar på onsdagsbörsen efter att bolaget presenterat sin andra kvartalsrapport.

Ålandsbanken och Swedbank ställer sig dock positiva till rapporten, och Swedbank upprepar sin köpstämpel.

Hexagon har haft det motigt på börsen den senaste månaden och är minus över 12% senaste månaden.

Under onsdagsmorgonen kom bolaget med sin rapport för det andra kvartalet, och både Swedbank och Ålandsbanken konstaterar att den är i linje med förväntningarna och inte medför några större prognosförändringar.

”Intäkterna på 1,366 MEUR är ca 1% högre än väntat drivet av en god organisk tillväxt (+8% mot konsensus +6%), medan det underliggande rörelseresultatet på 394 MEUR är ca 1% lägre än prognos. Den negativa påverkan från valutaeffekter ( -22 MEUR) var större än vad vi hade räknat med, vilket förklarar den lägre marginalen,” skriver Ålandsbanken.

Lanserar besparingsprogram

Hexagon berättade också i rapporten att man tar engångskostnader om 200 miljoner euro under det tredje kvartalet i år som en del av ett besparingsprogram. Programmet beräknas generera årliga besparingar på 160-170 miljoner kronor med fullt effekt från och med 2025. I besparingsprogrammet framgår det att bolaget avser att minska kontorsytan med 25 procent. Företaget kommer också att genomföra en optimering av utveckling och tillverkning. Programmet kommer att löpa under sex kvartal. Hur programmet påverkar personalstyrkan anges inte.

Sätter köp och trodde på positiv börsöppning

”Med ett resultat huvudsakligen i linje ser vi ingen betydande förändring av prognoserna, men det betydande kostnadsbesparingsprogram som den nya VD:n tillkännagav bör vara en stor positiv överraskning för konsensus till 2025. Vi misstänker att detta kommer att leda till en positiv reaktion av aktiekursen idag. Vi upprepar Köp med riktkurs 150 SEK”, skriver Swedbank i sin analys.

Ålandsbanken konstaterar avslutningsvis att besparingsprogrammet stöder ambitionen att nå en rörelsemarginal på över 30%.

”Sammantaget en stabil rapport som inte kommer att medföra några större prognosförändringar. Efter den senaste tidens svaga utveckling kan kursreaktionen bli positiv.”

Aktien öppnar dock på minus och efter lunch är den back cirka 8%.

Dela med dig