Aktiespararna

Rådet: Köp investmentbolaget - högsta rabatten på tre år

Av Eric Emanuelsson
23 augusti 20233 min lästid
Lars Söderfjell är aktiechef på Ålandsbanken. .
"Investor - sommarrea på högkvalitet!". Så börjar Ålandsbanken sin morgonkommentar kring investmentbolaget. Enligt bankens egna uträkningar ligger nu substansrabatten på 21% - vilket är den högsta nivån sedan mitten av 2020. Banken är fortsatt positiv till aktien och skriver: "Investor är och förblir ett kärninnehav i våra portföljer".

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Ålandsbankens nya kommentar om Investor kommer efter ett möte med investmentbolagets företagsledning under tisdagen.

Banken skriver att efter mötet kan man konstatera att Investors portföljbolag fortsätter att förbereda sig för ett mer utmanande konjunkturläge, även om utvecklingen hittills under året varit bättre än befarat.

"Industribolagens intäkter skyddas av de orderböcker som byggts upp under 2021 och 2022 samtidigt som merparten av de onoterade bolagen inom medicinteknik (Mölnlycke, Laborie, Sarnova), är mindre exponerade mot den traditionella konjunkturcykeln", skriver banken.

Ålandsbanken skriver vidare att fokuset för Investors onoterade bolag ligger i att förbättra kassaflödesgenereringen, som påverkats negativt av de ansträngda leveranskedjorna under de senaste åren.

"Redan i Q2 i år syntes tecken på att kassaflödena förbättrades, och vd var försiktigt optimistisk kring möjligheterna att realisera ytterligare förbättringar under andra halvåret", skriver banken.

Högsta substansrabatten på tre år

Ålandsbanken skriver att Investors substansvärde uppgick till drygt 808 mdr sek, baserat på tisdagens slutkurs och bankens värderingar av dotterbolagen.

"Vi har ett högre värde på Mölnlycke än vad Investor rapporterar i sitt kvartalsresultat, men samtidigt fortsatt konservativa värderingar av bland annat Piab, Laborie och Advanced Instruments. Substansrabatten uppgår därmed till drygt 21%, vilket är den högsta nivån som noterats sedan mitten av 2020", skriver banken.

Man fortsätter med att konstatera att rabatten i investmentbolaget Industrivärlden, som har en mer cyklisk portfölj, ligger på cirka 7%, vilket banken tycker är "ett något märkligt förhållande".

Fortsatt positiva till aktien

Till sist skriver Ålandsbanken att man är fortsatt positiva till Investor, baserat på bolagets dokumenterat goda förmåga att utveckla sina portföljbolag.

"Under de senaste 20 åren har totalavkastningen i Investoraktien varit 17,7% per år vilket kan jämföras med Stockholmsbörsens avkastningsindex på 12,4% per år. Vi skulle kunna önska oss en högre utdelningsandel och en ytterligare förbättrad transparens i rapporteringen av de onoterade bolagen, men det är detaljanmärkningar i sammanhanget".

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Media och analyshusInvestor

Dela med dig