Aktiespararna

Rådet: Överdrivet ras - nu är det bra köpläge

Av Eric Emanuelsson
13 mars 20232 min lästid
Analyshuset: Köp de här svenska bank-aktierna i dippen

Paniken som nu sprids efter att Silicon Bank Valley kollapsat i USA är överdriven.

Kursfallen som nu skett i de svenska storbankerna öppnar för ett bra köpläge, skriver Kepler Cheuvreux.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Det är stormigt på börsen just nu.

Silicon Valley Banks kollaps har spridit en bankoro och de amerikanska storbankerna har backat kraftigt på börsen under de senaste dagarna.

Oron har även smittat av sig på Stockholmsbörsen och i slutet på förra veckan föll samtliga fyra storbanker (Swedbank, Nordea, Handelsbanken och SEB) ganska rejält.

Oron är överdriven

Swedbanks analyshus Kepler Cheuvreux menar att dessa kursfall och oron är överdriven.

”Allt detta är överdrivet om vi tittar på konsekvenserna för Europa. Europeiska banker är inte amerikanska banker. De har visserligen en betydande exponering mot amerikanska obligationer, men majoritetsexponeringen är mot europeiska statsobligationer, och europeiska banker är vana vid att dessa varierar stort i värde, utan att det påverkar deras finansiella styrka i större omfattning”, skriver man i en analys.

Man fortsätter:

”Värt att ha i åtanke är också den goda kvaliteten på insättarna och att den genomsnittliga lånekvoten i Europa inte är utmanande. Det finns fortfarande mycket överskottslikviditet i Europa och alla insättare på kontinenten är inte entreprenörer i Silicon Valley med skriande behov av pengar...”

Lyfter fram Handelsbanken och Nordea

Kepler Cheuvreux ser därför förra veckans nedgång i nordiska bankaktier som ett attraktivt köptillfälle och pekar ut Handelsbanken och Nordea, som även är med i Swedbanks Fokusportfölj och är Sektorfavoriter.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

Aktietips

Dela med dig