Aktiespararna

Räknar med affär: ”Är säkra”

Av Nyhetsbyrån Direkt
15 december 20172 min lästid

Tele2 känner sig trygga med att affären i Nederländerna, där bolagets verksamhet slås samman med Deutsche Telekoms, kommer att godkännas av EU.

"Vi är säkra på (confident) att affären kommer att godkännas", sade Tele2:s vd Allison Kirkby vid fredagens telefonkonferens, där affären för den nederländska verksamheten presenterades.

Med tanke på att EU-kommissionen har varit snåla med att godkänna sammanslagningar på teleoperatörsmarknaden i Europa de senaste åren ifrågasattes ett "rakt godkännande" för affären av analytikerna.

På frågan från en analytiker om hur Tele2 kan vara så säkra på ett godkännande, svarade Allison Kirkby:

"Varje situation är olika. Vi skapar en starkare nummer tre, inte en starkare nummer två eller nummer ett. Vi konkurrerar med ett duopol på den nederländska marknaden, där de två största aktörerna har en 80-procentig marknadsandel och har 90 procent av ebitda i marknaden. Vi tror att det är en situation som skiljer sig från de andra fallen, eftersom vi tror att den nederländska marknaden behöver en stark nummer tre", säger hon.

På den nederländska konsumentmarknaden för fast och mobil kommunikation är KPN och Vodafone/Ziggo tydliga nummer ett och två.

"Denna transaktion skapar en stark nummer tre både inom mobile och fast kommunikation. Vi får en bättre skala och kan göra nödvändiga investeringar i verksamheten", säger Allison Kirkby.

Dela med dig