Aktiespararna

Räknar med rejält vinstras – sänker H&M

Av Nyhetsbyrån Direkt
20 mars 20182 min lästid

Efter H&M:s försäljningsbesvikelse i förra veckan har Jefferies justerat sina estimat och räknar nu med att rörelsevinsten det första kvartalet sjunker med ungefär 62 procent jämfört med motsvarande period året innan.

"Förra veckans försäljningsuppdatering för det första kvartalet har fått oss att tänka om när det gäller hur djup lönsamhetssvackan kommer att bli verksamhetsåret 2017/2018", skriver Jefferies i en analys daterad 20 mars där riktkursen för H&M sänkts till 140 kronor (165), vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare på tisdagen.

Det första kvartalet i H&M:s verksamhetsår 2017/2018 omfattar perioden december 2017 till februari 2018. Jefferies bedömer att den jämförbara försäljningen under kvartalets två första månader backade med något under 5 procent medan nedgången i februari spås ha varit närmare 9-10 procent.

Jefferies nya estimat, en rörelsevinst på 1.185 miljoner kronor i det första kvartalet, ligger 62 procent under jämförelsekvartalets 3.159 miljoner. Enligt Bloomberg News analytikersamanställning väntas i snitt ett rörelseresultat på 1.418 miljoner kronor, ned 55 procent jämfört med året innan.

Av analysen framgår att Jefferies räknar med att prisnedsättningar kommer att tynga bruttomarginalen i H&M:s första kvartal med 2,5 procentenheter. I samband med kapitalmarknadsdagen i mitten av februari bedömde H&M att prisnedsättningarna skulle belasta i den övre delen av tidigare lämnat intervall om 1,5-2,0 procentenheter.

H&M:s svaga försäljningsutveckling i februari tillskrivs bland annat det kalla vädret på många av bolagets huvudmarknader, en effekt som bedöms ha hållit i sig.

"Det är inte bara februari som varit en anmärkningsvärt kall månad utan sannolikt har handeln även på senare tid påverkats av extremt låga temperaturer", skriver Jefferies och tillägger att man därför justerat sin prognos för den jämförbara försäljningen i det andra kvartalet till -3 procent.

Dela med dig