Aktiespararna

Ränta-på-räntan är hemligheten

Av Redaktionen
6 november 20185 min lästid

Aktieprofilen och föreläsaren Arne ”Kavastu” Talvings strategi för att nå överavkastning ifrågasätts av Dagens Industris aktieanalytiker Richard Bråse.
”Först i efterhand är det enkelt att följa trender”, skriver Bråse.
”Kavastu” bemöter kritiken på Twitter.

Aktieprofilen Arne ”Kavastu” Talving turnerar i Sverige med en utbildning där deltagarna ska få insyn i strategin som ska ge en kraftig överavkastning jämfört med börsindex.

Dagens Industris aktieanalytiker Richard Bråse skildrar i en artikel utbildningsdagen, som kostar 5.990 kronor inklusive moms.

Strategin sägs slå börsen med 24,9 procentenheter per år medan OMXSPI, som väger samman samtliga aktier noterade på Stockholmsbörsen, stigit med 7,5 procent i snitt det senaste 25 åren, enligt Bråse.

– 20 procentenheters överavkastning kräver aktivt arbete och det är högt, men 5–10 procentenheter kan man klara av med enkla medel, säger Arne ”Kavastu” Talving på föreläsningen, enligt DI. (https://www.di.se/nyheter/di-gar-pa-kurs-hos-aktieoraklet-kavastu/)

Han varnar också för att köpa aktier som rasar och rekommenderar i stället bolag med positiv resultatutveckling, vettig värdering och en bra trend.

Enkelt att vara efterklok

Men det är först i efterhand som det är lätt att följa trender, konstaterar Bråse:

”Det är betydligt svårare att på förhand veta vad som är en övergående kurskorrektion och vad som är början på ett mer utdraget kursfall.”

”Det är inte råden i sig utan den extremt höga överavkastningen som får mer kvalificerade och erfarna investerare att dra öronen åt sig”, skriver Bråse.

Arne ”Kavastu” Talving bemöter kritiken på mikrobloggen Twitter:

”I dag är det populärt att "kasta skit" på Kavastu. Faktum är att jag presterar till skillnad mot många andra och det med 60 olika bolag i portföljen. Självklart är det svårare att prestera långt över index med fondportföljer.”

Arne ”Kavastu” Talving har avböjt möjligheten att kommentera uppgifterna ytterligare.

Viktig varning

Aktiespararens analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark varnar för att ha orealistiska förväntningarna på avkastningen när man sparar i aktier och fonder.

– Aktier är en tillgångsklass som kräver såväl tålamod som disciplin. På lång sikt är aktier en helt överlägsen sparform, men det gäller att ha realistiska förväntningar när det kommer till avkastning, särskilt i en värld som präglas av en låg ekonomisk tillväxt. Tvåsiffrig överavkastning mot index är självklart möjligt i teorin, men högst osannolikt i praktiken, säger Ahnemark.

Söderberg:

– Vi ska heller inte glömma bort att vi befunnit oss i en stigande aktiemarknad, borträknat ett antal korrektioner, i snart tio år. Ur ett psykologiskt perspektiv kan en så pass lång börsuppgång lätt leda till hybris hos den enskilde spararen. Ett beteende som tenderar att öka i samband med framgångar och som ofta leder till ökat risktagande. En stark börs som lyfter alla aktier kan lätt misstas för egen skicklighet.

Det är svårt att historiskt slå index. Men även utifrån en historisk avkastning på 7 procent efter inflation så kommer dina sparpengar att växa snabbt och mycket. Det är ränta-på-ränta-effekten som är hemligheten bakom ett framgångsrikt långsiktigt sparande, oavsett avkastningen ett enskilt år jämfört med index.

Ahnemark igen:

– Modellerar man en årlig avkastning på 7 procent fördubblas sparpengarna på lite mindre än tio år. Konsekvent hög avkastning under längre förräntningsperioder gör utan tvekan under för sparkapitalet.

Att bygga en väldiversifierad portfölj som kontinuerligt tillförs nytt kapital utgör en god grund för ett långsiktigt framgångsrikt sparande, understryker Söderberg.

– Ränta på ränta-effekten är som bekant en mäktig allierad i sparsammanhang. Riskspridning och att undvika stora förluster är nyckeln.

Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark rekommenderar både nya och erfarna privatplacerare att följa Aktiespararnas sju gyllene regler.

– Aktiespararnas gyllene regler är otroligt värdefulla, både för nybörjare och för mer erfarna investerare. Om man tillämpar reglerna ökar sannolikheten för ett framgångsrikt sparande, säger Ahnemark.

– För att knyta an till den psykologiska infallsvinkeln tidigare, dessa gyllene regler är perfekta att förhålla sig till för att undvika att hamna i de mentala fällor som ofta förekommer i investeringssammanhang, säger Söderberg.

Dela med dig