Aktiespararna

Räntevändningen - så kan Riksbanken göra nu

Av Jessika Bouveng
13 mars 20232 min lästid
Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, på scen under Stora Aktiedagarna. .Foto: Jackie Dahl
Annika Winsth ger sin prognos för vad som kan hända med räntan nu.

”Som man bäddar får man ligga”

Så beskriver Annika Winsth, chefekonom på Nordea, nuläget för marknaden under Stora Aktiedagarna i Stockholm.

Annika Winsth pratade under kvällen, likt många andra har gjort idag, om det stökiga ekonomiska läget och marknadens reaktion efter helgens turbulens i USA. Inte minst har det varit stökigt för centralbankerna.

Chefsekonomen lyfter det viktiga vågspelet som Riksbanken och andra centralbanker står inför. Å ena sidan ska de hantera en inflation som urholkar hushållens plånböcker. Å andra sidan ska de hantera ett ränteläge som är mycket högt. Ett läge som slagit hårt i dagarna mot banksektorn.

”Jag tänker att vi ska tacka någon där uppe för att det inte började i svensk bostadsmarknad”, konstaterar Annika Winsth under sin presentation.

Vad händer med räntan?

Det som händer nu menar chefekonomen är en varning och det är dags att börja agera ödmjukt och försiktigt.

Vad finansmarknaden plockat med sig i dagarna är att man nu förväntar sig att centralbankerna, både Fed och Riksbanken, kommer att hyra styrränta i lägre grad än vad man tidigare trott. Detta för att undvika en kris.

Men Winsth tror att situationen inte är över. Det här kommer att ta tid och Riksbanken kommer att behöva vara lyhörd. Det hoppas hon på i alla fall.

”Det går inte längre bara att säga att vi har en väldigt hög inflation och att den ska ner till varje pris. Om man ställer det mot att alternativet faktiskt är en kris, så kommer tonläget att bli annorlunda”

Vill du gå på eventet under tisdagen eller onsdagen? Läs mer här och anmäl dig.

Vi sänder också allting live varje dag - klicka här för att titta på vår sändning. 

Marknadsnyheter

Dela med dig