Aktiespararna

Rapport: Kostnadskrisen har två stora förlorare bland småföretagen

Av Finwire/Redaktionen
18 juni 20242 min lästid
Kostnadskrisen har två stora förlorare - bygg och handel. Det visar Småföretagsbarometern 2024, en undersökning framtagen av Företagarna, Sparbankerna och Swedbank.

Nedgången i konjunkturen är den fjärde som drabbat småföretagen sedan 90-talets början. Kostnadsläget och de höga räntorna från Riksbanken har gjort att efterfrågan fallit kraftigt i den svenska ekonomin vilket framförallt slår mot företag inom handel och bygg.

"Småföretagen står inför stora utmaningar för att stärka lönsamheten. Att bli mer kostnadseffektiv och arbeta aktivt med affärsutveckling och om möjligt investera i ny teknik kan stärka företagets konkurrenskraft och dess överlevnad", säger Jörgen Kennemar, företagarekonom på Swedbank.

Bristen på arbetskraft är inte längre det största hotet mot tillväxt för småbolagen. Istället är det den svaga efterfrågan som påverkar företagen mest.

"Följdeffekterna hos småföretagen blir försämrad lönsamhet, minskad likviditet och ett lägre sparande, vilket tyvärr ofta drabbar den enskilde företagarens privatekonomiska situation", säger Björn Elfstrand, vd, Sparbankernas Riksförbund.

Det finns dock ljus i tunneln. Mer än en tredjedel av företagen tror på en bättre konjunkturutveckling under nästa år.

Undersökningen omfattar 2 000 företag i det privata näringslivet med 1-49 anställda.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsnyheter

Dela med dig