Aktiespararna

Rapporter på ingång

15 april 20215 min lästid
Korta portföljen.
Vårruset fortsätter på Stockholmsbörsen. Denna vecka förbereder sig analytikern inför den stundande rapportsäsongen (vecka 15)

Allmän reflektion

Solen är tillbaka.

Vårkänslor överöser börsen och stämningen är god. Räknat från årsskiftet har Stockholmsbörsen, mätt som OMXSGI, stigit med 19 procent. Det är makalöst bra.

Korta Portföljen har i sin tur avancerat med över 23 procent i år. Utvärderingsperioden är emellertid längre än så och räknas från nystarten 13 augusti 2020. Sedan dess har portföljen stigit med 75 procent jämfört med index på 30 procent.

Anledningen till att portföljen utvärderas från nystarten i augusti i fjol är för att 1) placeringshorisonten i regel är 3–6 månader i innehaven 2) portföljmixen skiftas kontinuerligt 3) investeringsidéerna ska få chans att bevisa sig.

Hursomhelst, har det varit en spännande resa. Avkastningen har varit exceptionellt stark sedan nystarten, men som alltid gäller det att ha realistiska förväntningar framöver.

Utveckling sedan starten

God risk/reward

Konststycket är att lyckas med hög avkastning – till ett måttligt risktagande. Det är främst bra risk/reward-case som Korta Portföljen lägger fokus på. Ett stort antal bolag läggs åt sidan om det inte går räkna hem upp- respektive nedsidan på ett tillfredsställande sätt.

Alla bolag i Korta Portföljen har i grunden en stabil och förutsägbar verksamhet med låg rörelserisk, starka finanser och bra kassaflöde. Vinsttillväxten befinner sig vanligen nära, eller är på väg att nå, en inflexionspunkt. Samtidigt är värderingarna begripliga.

På senare tid har många spekulationsaktier handlats upp till höga nivåer. I ett förlåtande börsklimat är det mesta möjligt. I tillnyktringens tid riskerar dock mindre genomtänkta investeringsteser att få mindre angenäma resultat. Risken för besvikelser är stor.

Var därför försiktiga därute – håll er till det som fungerar över tid: prisvärda kvalitetsaktier.


Kvartalsrapporter runt hörnet

I närtid väntas rapportsäsongen sätta ton. Förväntningarna är höga på sina håll och det blir upp till bevis för många av börsens favoriter.

Den genomsnittliga värderingen i Korta Portföljen är lägre än börsgenomsnittet. Det ger en annan riskbild. Redan nu har vi fått en omvänd vinstvarning från innehavet Avanza.

Som väntat, blev Q1 rekordstarkt för nätbanken. Den positiva avvikelsen var dock större än vad analytikerkåren räknat med. Trots ”vinstsmockan” handlas aktien nästan lägre än innan beskedet.

Kanske ser marknaden ett ”sell on the news”-läge i Avanza? Annars är utvecklingen ett mysterium. Korta Portföljen ser fortsatt uppsida i nätbanken. Aktien behålls.

Förvärvsoffensiv från AQ

Största innehavet AQ Group kom med en positiv förvärvsnyhet under torsdagen. Bolaget köper en verksamhet från schweiziska Schaffner.

I vanlig ordning övertygar siffrorna. Sin vana trogen, gör AQ hemläxan ordentligt. I det här fallet är prislappen attraktiv och förvärvet stärker koncernen.

Beskedet ligger helt i linje med analysen om att en större förvärvsoffensiv är att vänta från Västeråsbolaget. Aktiemarknaden belönar aktien med en uppgång på nästan 10 procent.

Det är förstås mycket glädjande för Korta Portföljens nyckelinnehav.

Som tidigare sagt, ser 2021 ut att bli AQ:s år!

Övriga händelser

Bland mindre väntade nyheter finns det aviserade dataintrånget på Beijer Almas dotterbolag, Habia Cable. Det råder fortsatt osäkerhet i vad det konkret innebär för affären, men övriga divisioner förväntas leverera solida siffror kommande kvartal.

Aktien, som plockades in förra veckan, behålls.

Med det sagt, görs inga förändringar denna vecka.

Hela portföljen finner ni nedan


Om Korta Portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas analytiker Christoffer Ahnemark.

Syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall.

All handel sker på egen risk. Gör alltid din egen analys innan köp- respektive säljbeslut fattas.

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikern får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen.

Portföljuppdatering sker varje vecka på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.

Korta Portföljen finns nu även på Instagram och ni följer kontot här

Dela med dig