Rapportrusning i portföljen
Allmän reflektion
Korta Portföljen är tillbaka efter ett kortare påskuppehåll.
Påskmaten är nu smält och sockerruset efter allt godisätande har lagt sig.
Sedan förra inlägget har mycket hänt på marknaden och i portföljen. Risklimatet är fortsatt väldigt positivt, något som inte minst illustreras av att VIX-index åter sjunkit till riktigt låga nivåer.
Inverterar vi VIX ser vi också en tydlig korrelation med börsen.
Inverterad VIX (gul linje) och börs (lila linje) senaste året.
Rapportvågen har dragit igång på allvar och enbart idag, torsdag, rapporterar över 50 svenska börsbolag.
Rapporttider är alltid intensiva, men också riktigt roliga. Större kursrörelser brukar äga rum på rapportdagen när såväl positiva som negativa överraskningar serveras.
Nedan följer en snabbresumé av portföljbolagens Q1-rapporter.
Finansklustret
Först ut bland portföljbolagen att bekänna färg var nätbanken Avanza.
Kort sagt var rapporten en stor besvikelse. Intäktssidan avvek från våra prognoser och givet den offensiva kostnadsökningen i organisationen blev nettoresultatet nedslående.
Avanza är samtidigt otroligt räntekänsligt. En del av caset var att Riksbankens första räntehöjning skulle börja synas i kvartalet och framåt. Så blev också fallet.
Den största ränteeffekten syntes dock först i mars månad efter en viss eftersläpning. Full effekt kommer således under det andra kvartalet, men som den gula linjen i grafen nedan visar börjar denna sakta trenda uppåt.
Grafen visar stillastående kvartalsintäkter för Avanza, lossnar det i Q2?
Dagens besked från Riksbanken, gällande en uppskjutning av nästa räntehöjning, flyttar skördetiden längre in i framtiden för Avanza. Det är negativt för intjäningsförmågan.
Aktien har straffats hårt på börsen efter den svaga rapporten. På nivåer kring 74 kronor är inte aktien billig på multipelbasis, särskilt inte med ett vinsttapp på sjutton procent i Q1.
Men med börspilar som enbart pekar uppåt finns goda förutsättningar för positiva överraskningar i Q2. Riskviljan är tillbaka på marknaden och många småsparare har missat rallyt under Q1, vilket skapar en viss stress och handelsiver.
Det talar för en ökad aktivitet under Q2 kombinerat med ett förbättrat räntenetto och stigande fondprovisioner. Avanza-aktien behålls, trots kursfallet och besvikelsen under Q1.
TF Bank
Desto bättre var dagens rapport från TF Bank. Bolaget fortsätter på den inslagna vägen med en växande lånebok (som bröt milstolpen 5 miljarder under kvartalet) och stark vinsttillväxt.
TF är ett framväxande kvalitetsbolag i vårt tycke. Aktien värderas försiktigt och har mer att ge. Riktkursen justeras återigen upp till 105 kronor efter den starka kvartalsrapporten.
Pang i bygget
Portföljens byggvaruhus – Byggmax – öppnade böckerna i det säsongsmässigt svagaste kvartalet. Minusresultat var att vänta, men en rad operativa förbättringar kunde skönjas.
Den viktiga bruttomarginalen stärktes till 33,4 procent från 32 procent i katastrofkvartalet förra året. EBITA exklusive EO-poster förbättrades till -77,8 miljoner mot tidigare -96,7 miljoner kronor, trots flera butiker och större kostnadsmassa.
Vidare, ger branschstatistik positiva indikationer om det för Byggmax viktiga andra kvartalet. Värmen ger hemmafixare ny energi att bygga altaner och/eller måla om. Det ger stöd. Fler butiker och nya koncept ger också en kapacitetsskjuts jämfört med svaga Q2 2018.
Mixen är attraktiv och aktien behålls. Riktkursen höjs till 45 kronor.
AAK
Fettbolaget AAK bjöd i vanlig ordning på en stabil och bra rapport med såväl resultat som omsättning i linje med förhandstipsen.
Det föreligger en stor grad av förutsägbarhet i verksamheten och bolaget lyckas kontinuerligt infria marknadens höga förväntningar.
AAK fortsätter att år efter år leverera 10 procent i vinsttillväxt och vi ser ingen anledning till att det skulle förändras närmaste åren.
Att över tid leverera sådana tillväxttal i en ocyklisk bransch är oerhört imponerande. Lägg till frånvaron av besvikelser och en premiumvärdering (p/e 25, EV/EBIT 18) är definitivt befogad enligt vår mening.
Med det sagt, vi ser ingen kursdubbling framför oss direkt, men tror att aktien kan fortsätta att trenda uppåt och passeras ATH vid 154 kronor tror vi på ytterligare kursbränsle.
Innehavet behålls intakt och riktkursen skruvas upp till 160 kronor.
5-årsgraf i favoritbolaget AAK
Axfood
Vi fortsätter på temat stabilitet och konstaterar att även Axfood bjöd på en bra rapport nu på torsdagsmorgonen, detta trots en utebliven draghjälp från påsken som i år infann sig i Q2.
Tillväxten var bra, likaså resultatet, marknadsandelar fortsätter att plockas och den goda utvecklingen för Willys och Axfood Snabbgross sticker ut åt det positiva hållet.
Vidare växte e-handelsbenet med 35 procent och vd Klas Balkow konstaterar att det är positivt att "både andelen av försäljningen som sker via våra e-handels-kanaler och vår tillväxttakt är högre än marknaden i övrigt.".
Innehavet behålls intakt och vi tar sikte på gamla kurstoppar kring 185 kronor.
Husqvarna
En överlag bra rapport från ”trädgårdsbolaget” där såväl omsättning som resultat slog konsensus med 5,5 respektive 4,5 procent. Försäljningen i Q1 imponerade även om positiva valutaeffekter hjälpte till mer än väntat.
Den exit bolaget gör ur Consumer Brands, en sedan länge problemtyngd division i koncernen, hade dessutom en mindre påverkan på resultatet än väntat.
Försäljningen i tillväxtbenet – robotgräsklippare – nådde inte riktigt upp till förväntningarna men vd är fortsatt optimistisk till att tillväxten ska nå över 20 procent sett till helåret.
Sammantaget en bra rapport och vi behåller innehavet och vi tror på fortsatt momentum i aktien. Riktkursen skruvas således upp till 95 kronor.
Säljer av Investor
Efter att ha varit i portföljen i över ett år väljer vi nu att sälja av vårt innehav i Investor efter att målkursen infriats. Säljkurs blir 445 kronor.
Investeringstesen har infirats och pengarna läggs i kassan tills vidare.
Portföljen i sin helhet finner ni nedan:
Lyssna även på vår podcast här
Om Korta Portföljen
Vill du också få Korta Portföljen i realtid? Ta del av Premium-medlemskapet här och signa upp dig för Messenger-tjänsten här
Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.
Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).
Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.
Portföljuppdatering sker varje vecka på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.
Korta Portföljen finns nu även på Instagram och ni följer kontot här