Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-07-13

Rapportsäsong i fokus

wysiwyg_image

Rapportsäsongen har nu dragit igång på allvar. Vi har redan fått in kvartalsrapporter från en rad olika bolag bland annat NetEnt, Cloetta, Doro, Elanders, Avanza och några till.Under morgondagen kommer sedan portföljbolaget Axfood med sin rapport för det andra kvartalet.

Men det är först nästa vecka som bolagen i portföljen på allvar börjar att bekänna färg med halvårsrapporter från Intrum, Tomra och Electrolux. Därefter dröjer det lite tid innan vi får siffrorna från de övriga innehaven.

Med en stark börs i ryggen har förväntansbilden justerats upp. Cykliska bolag som Atlas Copco, Sandvik och Volvo förväntas bjuda på rejäla vinstökningar. Betydande framgångar är redan intecknade i aktiekurserna.

Å andra sidan, tenderar den operationella hävstången och vinstmomentum att underskattas av marknaden från tid till annan. Med bantade kostnadskostymerna hos flertalet verkstadsbolag finns möjligheten att de redan högt uppskruvade förväntningarna trots allt är försiktiga.

De volymuppgångar, som på många håll är betydelsefulla, kan slå ännu mer på resultaträkningens nedersta rad än vad som prognosticerats av marknaden. Med en konjunktur som fortsätter se stark ut (främst i Europa) med en sjunkande arbetslöshet, tilltagande kreditexpansion hos konsumenter, ökande investeringar samt en bättre industriproduktion, höjs sannolikheten för ytterligare ett starkt kvartal. 

Men som sagt, värderingarna är utmanande i denna sektor och utrymmet för snedsteg är inte särskilt stort.

Lyfter vi blicken till 2018 och 2019 ser vinstprognoserna dessutom tämligen blygsamma ut och vi har därför svårt att se att vinstmultipeln ska ner tack vare högre vinster kommande åren.

Prognoser kan förvisso alltid justeras upp, men vi undviker alltjämt dessa bolag.

Portföljen

Utvecklingen i Intrum Justitia har inte varit munter sedan vi plockade in bolaget i portföljen för några veckor sedan. Förklaringen till den svaga kursutvecklingen finns främst i att koncernen delat ut 9 kronor per aktie.

Börsutvecklingen har i allmänhet även varit småsur, vilket pressat många börsbolag. Inget fundamentalt har på så vis inträffat i Intrum för att vi ska ändra vår positiva syn på bolaget. Tvärtom, framstår nedgången som ett bra köpläge i aktien.

Kvartalsrapporten, som kommer på tisdag nästa vecka, kan medföra en kortsiktig volatilitet.

Men på några månaders sikt bedömer vi att sammangåendet med Lindorff är mycket lovande inför framtiden samtidigt som värderingen på aktien är klart attraktiv.

Mot denna bakgrund väljer vi därför att utveckla vår inledande Intrum-position till en mer permanent position i portföljen.

Vi väljer även att öka på innehaven i värdehanteringsbolaget Loomis och i industrikoncernen Indutrade. Aktierna har kommit ned till i vår mening intressanta nivåer och vi väljer därför att öka på positionerna i båda bolagen inför delårsrapporterna som kommer inom kort.

wysiwyg_image

Nästa uppdatering

Korta Portföljen tar nu ett kortare sommaruppehåll på grund av semester, men vi är tillbaka igen i augusti. Till dess önskar vi alla följare en fortsatt glad sommar och fortsatt framgång på börsen.

Kom ihåg att hålla huvudet kallt på den heta marknaden – de dyraste misstagen på kapitalmarknaden begås när allt ser bra ut.

Med det sagt vill vi tacka för Ert stöd och Er feedback.

På återseende.

/Carl-Henrik och Christoffer

Om den kortsiktiga portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för våra medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Portföljuppdatering sker varje torsdag på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare. 

 

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.