Aktiespararna

Dags för rapportsäsongen – detta blir viktigast att hålla ögonen på

Av Robert Andersson
11 april 20245 min lästid
Korta Portföljen.
I veckan har rapportsäsongen inletts i Sverige och under morgondagen mottar vi portföljens första rapport. Vi summerar veckans makrohändelser och analyserar vad som blir viktigast att hålla ögonen på under rapportsäsongen.

Vill du se alla innehaven i portföljen och de aktuella kurserna - klicka här för att komma till Korta portföljens sida.

Marknadsläget:

Under onsdagseftermiddagen blev börsens långa uppgångssvit något avbruten efter att de amerikanska inflationssiffrorna överraskade på ovansidan. Utfallet är ett bevis på vad många experter tidigare har talat om, den sista biten mot inflationsmålet är den svåraste. Detta gjorde marknaden orolig och skickade snabbt upp amerikanska långräntor samtidigt som prissättningen på Federal Reserves räntesänkningar sköts än mer på framtiden. Första räntesänkningen väntas nu komma i september och det väntas endast bli en till två sänkningar under året som helhet. Detta påverkade givetvis även valutamarknaden då dollarn stärktes betydande. I dagsläget handlas den i 10,72 mot kronan.


Inflationsutfall USA
Mar 2024
Analytikerkonsensus
Feb 2024
KPI3,5%3,4%3,2%
Kärn-KPI3,8%3,7%3,8%

På vår hemmamarknad har veckan hittills varit relativt lugn i väntan på morgondagens svenska inflationssiffra. I vår portfölj har veckan också varit lugn fram tills idag då Nordea genom en analys där man skruvar ned rekommendationen från köp till behåll, får vårt största innehav, New Wave, att falla 8%. I den positiva änden av portföljen hittar vi denna vecka Humana som har haft en stark vecka i spåren av att man köpte Team Olivias norska verksamhet. Verksamheten köptes in till ungefär 7 gånger rörelseresultatet samt medför en viss riskspridning från Sverige avseende politisk risk. Med tiden bör även Humana kunna göra effektiviseringar och därmed höja marginalerna i Norge, vi har en fortsatt positiv bild och behåller våra aktier.

Rapporter runt hörnet

Portföljens allra första rapport kommer redan under morgondagen när investmentbolaget Spiltan öppnar upp böckerna. Det blir en härlig mjukstart inför dubbla rapporter nästa torsdag (Investor och Note) samt därefter den mest rapportintensiva veckan när inte mindre än 10 av portföljens innehav rapporterar under samma vecka.

Såhär ser portföljens rapportkalender ut: 12/4 Spiltan, 18/4 Investor, Note, 24/4 Evolution, Coor, 25/4 New Wave, Bulten, Dedicare, Humana, Alligo, AstraZeneca, 26/4 Netel, Betsson, 7/5 Storskogen, 8/5 Securitas, QleanAir, 15/5 Raketech, Surgical Science, 16/5 Odfjell Technology, Nibe, 23/5 Embracer.

Vårt rapportfokus

Varje rapportsäsong har lite olika karaktär men inför denna period har vi några tydliga fokuspunkter. Under föregående rapportsäsong började konjunkturförsvagningen att synas på riktigt, dels i vd-orden, dels i siffrorna. Då var den organiska tillväxten i många fall svagare än väntat samtidigt som marginalerna överraskade på ovansidan vilket gav en vinst som var relativt i linje med förväntan. Efter rapportsäsongen i januari/februari skrev analytikerna ned förväntningarna inför det första kvartalet, en vinstrevideringstrend som har fortsatt. Nedan ser vi vinstrevideringarna för Q1-rapporterna för Stoxx 600.


Den stora frågan är om analytikerna har tagit i för mycket eller om de inte riktigt hunnit med. Att revideringarna har fortsatt ned in i april (då många möten inför tyst period hålls) är en oroande trend.

De flesta prognoser tyder på att första kvartalet blir svagt men att tillväxten sedan kommer tillbaka under årets andra halva. Den organiska tillväxten blir därför mycket viktig att följa men än viktigare är sannolikt marginalutvecklingen. Vilka bolag klarar hålla uppe sina rörelsemarginaler trots svag marknad? Dessa bolag bör kunna övervintra den tuffare marknaden och komma tillbaka med besked i höst. Under rapportperioden kommer vi därför lägga vårt största fokus på marginalutvecklingen, då vi tror att det kommer vara den enskilt viktigaste faktorn för kursutvecklingen under de kommande månaderna.


Veckans affärer:

Inga affärer har genomförts i veckan

Vill du ha fler råd kring aktier från oss? Här kan du som är medlem läsa alla våra senaste aktieanalyser.

Fotnot: Korta portföljen är en kortsiktig aktieportfölj som drivs av Aktiespararnas analytiker Robert Andersson. Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar men också att generera överavkastning mot jämförelseindex.

Dela med dig