Aktiespararna

Rasar – efter skattereformförslag

Av Nyhetsbyrån Direkt
3 november 20172 min lästid

Danska Vestas rasade på fredagsförmiddagens Köpenhamnsbörs på osäkerhet om hur den amerikanska skattereformen ska påverka vindkraftbolaget. Även andra europeiska vindkraftaktier pressades.

Ett förslag till kraftig neddragning av det amerikanska stödet till vindkraft skapar osäkerhet om framtidsutsikterna för Vestas och andra aktörer inom vindkraftsindustrin i USA, skriver Ritzau Finanz.

Enligt Barclays kan den föreslagna skattereformen komma att få skadliga effekter på marknadsvolymer och priser om den genomförs.

Skattereformen innehåller bland annat förslag om att sänka skatterabatten med nästan en tredjedel för vindkraftsprojekt med byggstart efter den 2 november 2017.

Goldman Sachs beräknar att Vestas ebitda-resultat kan påverkas negativt med 18 procent år 2019 om skatteförslaget går igenom i sin nuvarande form, och det gäller även den tyska konkurrenten Nordex. För spanska Siemens Gamesa ser banken en potentiell negativ resultateffekt på 10 procent 2019.

Samtidigt är det långt ifrån säkert att förslaget till skattereform blir av i sin nuvarande form och att ändringarna som påverkar vindkraften blir en realitet.

"Det är långt ifrån säkert att det kommer att gå igenom så man kan gott argumentera för att det är en överreaktion att sända ned aktien så mycket på något som är så osäkert", sade Anne Sophie Riis mäklare hos ABG Sundal Collier till Ritzau Finanz.

Vestas självt uttrycker besvikelse över det skatteförslag som lades fram av representanthuset på torsdagen.

"Det framlagda förslaget innehåller en tillbakarullning av den PTC-avtrappning som antogs med stöd av båda partierna 2015, och är, även om det bara är ett förslag som fortfarande måste godkännas av senaten, en besvikelse", skriver Vestas i ett svar per e-post på fredagen, enligt Ritzau Finans.

Vestas-aktien var ned över 10 procent på fredagsförmiddagen. På Madridbörsen sjönk Siemens Gamesa med drygt 5 procent och i Frankfurt var Nordex ned drygt 1 procent.

Dela med dig