Aktiespararna

Rasar – nere på lägsta nivån sedan 2013

Av Nyhetsbyrån Direkt
14 mars 20182 min lästid

Clas Ohlson backar 10 procent på onsdagen efter att ha levererat en kvartalsvinst under förväntan. Därmed har aktien tappat nära 60 procent sedan toppen i augusti ifjol och handlas nu under 100 kronor för första gången sedan hösten 2013.

Rörelsevinsten i Clas Ohlsons säsongmässigt mycket viktiga tredje kvartal (november-januari) var 8 procent sämre än vad analytikerna i snitt hade räknat med trots att förväntningarna sänkts något sedan föregående rapport.

Clas Ohlson befinner sig likt alla detaljhandlare med ett stort butiksnät i en omställningsfas där konkurrensen från e-handeln ger stora avtryck. Clas Ohlsons nya vd Lotta Lyrå håller på att utarbeta en plan som bland annat omfattar mer detaljer om bolagets onlinesatsning och nytt tillväxtmål.

Som en del av den första fasen i den strategiska översynen meddelade Clas Ohlson redan i december i fjol att bolaget pausar sin butiksexpansion på de nordiska marknaderna. Därmed uppstod ett vakuum fram till den kapitalmarknadsdag som hålls i början av maj i år då Lotta Lyrå ska staka ut bolagets framtid.

Under tiden fortsätter Clas Ohlson att brottas med ett tufft detaljhandelsklimat. Av onsdagens rapport framgick att, förutom valutamotvind, pressas bruttomarginalen även av ökade marknadsföringssatsningar.

"Det är en medveten satsning vi gjort för att bibehålla trafik i butikerna och bygga varumärket. Jag tror att den marknadssituation vi är i kräver fortsatta investeringar för att upprätthålla trafiken", sade Clas Ohlsons avgående finanschef Göran Melin till Nyhetsbyrån Direkt.

Utfallet i det tredje kvartalet på 349 miljoner kronor, mot väntade 379 miljoner, lär följas av estimatsänkningar för verksamhetsåret 2017/2018 som sträcker sig till och med april i år. Inför rapporten väntades en helårsvinst på 610 miljoner.

Inför rapporten för det andra kvartalet, som även den var sämre än väntat, var helårsförväntan 665 miljoner.

I ett längre perspektiv har förväntningarna kommit ner rejält. Innan det andra kvartalet missade analytikernas estimat strax före årsskiftet väntades verksamhetsåret 2019/2020 bjuda på en rörelsevinst på 725 miljoner kronor. Inför onsdagens rapport låg motsvarande förväntningar på 627 miljoner.

Dela med dig