Aktiespararna

Ratat investmentbolag står för en kursdubbling

Av Jakob Palmgren
5 juli 20213 min lästid
Förutom stundande rapportsäsong som dragit i gång med rapporter från bland annat Hennes & Mauritz som visade starka försäljningssiffror brukar det vara lugnare tider i samband med semester kring midsommar.

I stället dök det upp en regeringskris, som börsen inte tog någon vidare notis om och fokus ligger i stället kortsiktigt på bolagens rapporter och räntan i det längre loppet.

Vid den här tiden förra året var det spridda skurar när analytikerna skulle förutspå företagens resultat. En hel del omvända vinstvarningar men också väldigt tufft för vissa sektorer. Tidigare idag kom Byggmax ut med en omvänd vinstvarning, det kan komma flera.

Blickar vi bakåt till årsskiftet har pandemin präglat detta år också, det kom inte som en kalldusch som i mars förra året men smittan spred sig i rask takt i vintras. Ljuset i tunneln har varit vaccinet och en förhoppning om att hösten blir betydligt bättre än förra året. Tittar vi på börsens utveckling har OMXS30 stigit med drygt 21 procent.

Våra vinnare har överträffat det indexet med råge.

Högst upp står Ratos som har setts med nytt ljus och fått uppmärksamhet från såväl analyshus som enskilda sparare, i takt med att investmentbolag blir alltmer populära på börsen på senare tid har bolaget hakat på och gått förbi. Det är A-aktien som går som tåget, tittar vi ett år tillbaka i tiden tillskrivs utveckling till 200 procent men hittills i år har investmentbolaget klättrat med 105 procent. På fredag nästa vecka (2021-07-16) släpper bolaget sin delårsrapport. Förra veckan förvärvades Forsbergs Fritidcenter som är verksamma inom husbils och husvagnsförsäljning för 275 miljoner kronor av helägda Kvd-koncernen. Aktien handlas till omkring 78 kronor.

Bakom segraren står Sdiptech som jagade men deras utveckling på 88 procent räcke till en andraplats hittills i år. Teknikbolaget inom infrastruktur förvärvar och utvecklar nischverksamheter. Specialistområdena omfattar transport & säkerhet, vatten & sanering, kraft & energi och luft & klimatkontroll. De släpper sin delårsrapport 2021-07-22 och aktien handlas till 431 kronor. Deras utveckling på de tre senaste åren är mäkta imponerande, över tusen procent, 1035,53 för att vara exakt.

Sist men tätt bakom Sdiptech hittar vi Arion Banki som hakar på i toppen med sina dryga 86 procent. Den isländska banken håller till i Reykjavik och erbjuder traditionella banktjänster. Aktien handlas till omkring 11 kronor. De rapporterar även sist, 2021-07-28.

Bubblare

  • Vitrolife (+77%)
  • Kindred Group (+76%)
  • Evolution (+71%)
  • Getinge B (+66%)
  • Sagax A (+59%)
  • EQT (+57%)
  • Medicover B (+49%)

*Sammanställningen är enbart gjord bland bolag på Stockholmsbörsens Large Cap-lista och innehåller den högsta procentuella ökningen hittills under 2021.

Aktietips

Dela med dig