Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-01-14

Ratos självkritiskt: ”Måste bli bättre”

wysiwyg_image

Jonas Wiström har stora utmaningar framför sig. Foto: Felix Cao.

Denna artikel framgår ur nummer 4 av Unga Aktiesparares medlemstidning Stock Magazine 2018. Bli medlem i Unga Aktiesparare här!

Ratos sticker ut bland börsens investmentbolag med sina investeringar i onoterade bolag. Det skapar en unik möjlighet för investerare då det gör det möjligt att få exponering mot bolag som inte går att nå via börsen. De senaste åren har dock lönsamhetens utveckling varit ett återkommande problem i Ratos bolagsportfölj, något som nuvarande VD Jonas Wiström ska råda bot på.

LÄS OCKSÅ: Så fungerar ett investmentbolag

Den största praktiska skillnaden mellan onoterade bolag och noterade bolag beskriver Jonas Wiström som att man har ”hela paletten”.

– Genom vår affärsmodell där vi investerar i onoterade bolag kan vi genom ett majoritetsägande tillsätta styrelseposter och därmed den VD vi anser vara bäst för våra bolag. Vi har ett heltäckande ägaransvar och kan i flera av våra bolag utnyttja fördelen mot att verka som en större koncern. En nackdel med onoterat kan däremot vara att det är svårare att sälja bolagen när vi vill.

De senaste åren har varit oroliga för Ratos med  bland annat lönsamhetsproblem och VD-byte. Jonas Wiström tillsattes i december 2017 för att omstrukturera och förbättra lönsamheten. Föregångaren Magnus Agervald lämnade VD-posten med omedelbar verkan efter knappt ett år och Jonas bytte från rollen som styrelseordförande till VD. Familjen Söderberg är majoritetsägare genom olika stiftelser och bolag. Kusinerna Per-Olof och Jan Söderberg är styrelseordförande respektive vice ordförande.

LÄS MER: Tipsen som lär dig analysera investmentbolag

Stor spridning

I Ratos portfölj finns en spridning över sammanlagt sex olika branscher: industri, bygg, konsumentvaror/handel, technology/media/telecom, företagstjänster och health care. Fokus ligger på den nordiska marknaden, med bolag som har en tydlig utvecklingspotential i termer av tillväxt och lönsamhet. För gemene man är troligtvis växt- och växttillbehörkedjan Plantagen det mest kända innehavet där Ratos har en ägarandel på 99 procent. Plantagen har närmare 140 butiker i Norge, Finland och Sverige.

TITTA HIT: Stjernholm om Industrivärdens utmaningar: "Svår balansgång"

Ett annat innehav är Aibel, en ledande norsk leverantör av underhålls- och ombyggnadstjänster samt nybyggnationsprojekt inom olja, gas och förnyelsebar energi. Kunderna är större oljebolag med verksamhet främst i Norge och bolaget förvärvades 2013. Ratos ägarandel i bolaget är 32 procent. Tidigare iår sålde Ratos av sin ägarandel i klädföretaget Gudrun Sjödén Group efter två års innehav.

SE ÄVEN: Åtta investmentbolag att lägga i portföljen

En fördel med rådande exponering mot ett flertal olika sektorer är att bolagsportföljen inte blir lika känslig för konjunktursvängningar eftersom riskerna sprids. Den långsiktiga planen är dock att gå mot färre sektorer.

– Vi behöver även fokusera på de bolag vi har idag och utveckla dessa.

YTTERLIGARE LÄSNING: Tre köpvärda investmentbolag: "Perfekt att spara i långsiktigt"

Resultat om några år

Jonas Wiström sammanfattar tydligt och kort de senaste årens nedgång som ett resultat av både aktiekurs och beteende.

– Generellt har vi behållit dåliga bolag och sålt bra bolag. Vi måste vara självkritiska och bli bättre på bolagsutveckling. Nu har vi försökt skapa mer fart genom att anpassa styrelsen i vissa av våra bolag och anställt personer med mer operativ erfarenhet. Fokus nu ligger på det operativa arbetet istället för nya bolagsinvesteringar.

LÄSTIPS: Trotjänaren bakom Latours framgångssaga: "Det är hjärtat"

Samtidigt gör han det klart att förändringen inte sker på en dag eller månad. Istället pratar Jonas om att resultatet kommer synas inom tre år, när  dagens omstruktureringar förhoppningsvis gett resultat. En effekt av lönsamhetsproblemen är att Ratos 2016 sänkte utdelningen från 3,25 kronor per aktie till 2 kronor. Jonas Wiström kommenterar sänkningen med att det egna kapitalet helt enkelt minskat men att direktavkastningen fortfarande är bra.

MISSA INTE: Podcast: Tre spännande investmentbolag

Varför ska man investera i Ratos?

– För att du kommer åt onoterade bolag genom Ratos. Vi har ett gott rykte som ägare mot onoterade bolag, god fundamental historik, lätt att rekrytera kompetent personal och en tydlig huvudägare.  

FAKTA

Det här är Ratos

VD: Jonas Wiström.

Ordförande: Per-Olof Söderberg.

Hemsida: www.ratos.se

Utdelning 2018: 2 SEK.

Urval innehav: Plantagen, Bisnode, Diab, Ledil & Aibel.

Skribent: Carl Törner/Stock Magazine.

Författare Unga Aktiesparare

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.