Aktiespararna

Rea på Stockholms kronjuvel

Av Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark
22 februari 20187 min lästid

Allmän reflektion

De senaste veckorna har det varit mycket att stå i. För vår del har vi haft allt från tidningsproduktion (nya numret av Aktiespararen släpptes idag), till H&M:s kapitalmarknadsdag, Nordnet Live-event och flera bokslutsrapporter.

Dagarna har på så vis gått fort - men nu är vi åter på banan igen med Korta Portföljen.

Positiva tongångar på börsen

Sedan föregående vecka har Stockholmsbörsen visat en varierad styrka, men med en viss uppåtriktning. Även om kurserna faller tillbaka något idag, så fortsätter återhämtningen från det stora nedstället i början på februari.

I det korta perspektivet kvarstår dock vår försiktiga hållning till börsen. Vi tror fortfarande – som vi beskrivit i tidigare inlägg - att marknaden ska ned en sväng till för att testa tidigare bottennivåer innan aktiemarknaden på allvar kan återuppta uppgångsspåret.

Ett W mer sannolik än ett V

Vår försiktiga börssyn baseras på en kombination av historiska data samt psykologiska faktorer.

Naturligtvis kan det ”vara annorlunda denna gång”. Men med historien som guide är V-formationer (kraftigt ned och lika snabbt upp) mer sällsynta vid börskorrigeringar.

Den formationen som i stället brukar inträffa vid större sättningar på börsen (som åren 2016, 2015, 2011 och 2007) är mer åt W-hållet, det vill säga: kraftigt ned, följt av en uppåtrekyl. Därefter kommer en våg till av nedgångar (den befarade tredje vågen) innan börsen bottnar och vänder uppåt igen.

Stämmosäsongen närmar sig

Tajmningmässigt är det heller inte osannolikt att börsen faller tillbaka igen i slutet på februari/början på mars för att sedan återhämta sig under perioden mellan mars till juni.

Kom ihåg att stämmosäsongen snart drar igång och därmed också den efterlängtade utdelningssäsongen. Efter att börsbolagen betalat ut utdelningspengarna väljer många investerare att återinvestera utdelningen i nya aktier och pengarna ger på så vis naturliga kursstöd.

Köpvärda aktier

Vi brukar säga att det inte finns något som heter dåligt börsväder, utan enbart dåliga börskläder. Med en korrekt konstruerad portfölj kan man stå emot oförutsedda och omotiverade kursstötar som marknaden serverar med jämna mellanrum.

Vår bevakningslista är också fylld med spännande bolag. Men vi väljer att gradvist köpa in nya case till portföljen för att minska tajmingrisken. Att perfekt tajma sina aktieköp på kort sikt är otroligt svårt – för att inte säga omöjligt – och att sprida ut köpen är därför ett vettigt tillvägagångssätt.

Med det sagt går vi över till förändringarna i portföljen

Hufvudstaden

  • Vi väljer att köpa in fastighetsbolaget Hufvudstaden (kurs 122,5 kr) i portföljen
  • Efter en period av svaghet har aktien fallit tillbaka och vi ser stora värden i koncernen
  • Hufvudstaden äger fastigheter i absoluta A-lägen i centrala Stockholm och Göteborg
  • Med nuvarande fastighetsbestånd är Hufvudstaden utan tvekan Stockholms kronjuvel
  • Hyresmarknaden i Stockholms och Göteborgs innerstad är fortsatt mycket stark
  • Även om räntorna har stigit på sistone, främst i USA, är de fortfarande historiskt låga i Sverige
  • Bolaget har en otroligt konservativ finansiering och den lägsta räntekänsligheten i branschen
  • Ägarmässigt kontrolleras bolaget av Fredrik Lundberg via investmentbolaget Lundbergföretagen
  • Lundbergföretagen äger 45,3 procent av kapitalet och kontrollerar 88,1 procent av rösterna
  • Utdelningshistoriken är imponerande stark och direktavkastningen uppgår till runt 2,9 procent
  • Värderingsmässigt (i form av pris/eget kapital) handlas aktien till den lägsta nivån sedan 2009
  • Sammantaget attraheras vi av möjligheten av att köpa in Hufvudstaden – Stockholms kronjuvel - under bokfört eget kapital (p/bv under 1) och vi räknar med en gradvis återgång till historiska genomsnitt runt 1,1-1,2x eget kapital per aktie
  • Positionen motsvarar 5 procent av portföljvärdet och placeringshorisonten är 3-6 månader med en riktkurs på 140 kronor

OEM

  • Vi viktar ner vårt innehav i OEM (säljkurs 177,50 kr) till 3 procent från tidigare 5 procent av portföljens totala vikt
  • OEM uppvisade klart godkända siffror när kvartalsrapporten för det fjärde kvartalet presenterade. Tillväxten var god och uppgick till 14 procent varav 9 procent var organiskt
  • Även orderingången ser bra ut och indikerar en bra start försäljningsmässigt 2018
  • Marginalena var aningen svaga och förklaras till viss del av engångskostnader men också en ökad försäljning mot större kunder där marginalerna generellt sett är lägre
  • Vd: "Vi ser en ökad efterfrågan i majoriteten av våra verksamheter, vi har lyckats vända negativa trender där de funnits och vi har ytterligare ökad försäljningen i verksamheter där vi tidigare haft en god tillväxt"
  • Allt som allt en klart godkänd rapport
  • Men då vi intagit en mer försiktig inställning till börsen vill vi helst äga likvida bolag och då OEM snarare är det motsatta väljer vi att vikta ner innehavet i aktien till 3 procent
  • Vi gillar alltjämt bolaget varför aktien får stanna kvar i portföljen

Arcus

  • Vi säljer även av en del av innehavet i det norska vin- och spritbolaget Arcus (säljkurs 46,30 NOK) då aktien inte levt upp till våra förväntningar samtidigt som aktiens dåliga likviditet öppnar upp för möjliga kraftiga rörelser i ett skakigare börsklimat
  • Bolaget i sig gillar vi dock alltjämt och tror att det finns avkastning att hämta och därför behåller vi en del av innehavet
  • Innehavet utgör nu 3 procent av portföljen

Vidare konstaterar vi att valutaparet USD/SEK rör sig åt rätt håll och att den tagna positionen i korträntefonden denominerad i dollar visat sig vältajmad. Återstår att se om dollarn fortsätta sin resa norrut även framgent.

Om den kortsiktiga portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för våra medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Dela med dig