Du är här

2018-08-22

”Regeringen måste lämna besked om sparskatten”

wysiwyg_image

Räkna med höjd sparskatt om det blir en ny S-regering.
Statsminister Stefan Löfven (S) flaggar för höjd kapitalskatt, men vill inte presentera ett konkret förslag.
– Stefan Löfven måste lämna besked om väljarnas villkor för att investera i egen trygghet och frihet, säger Joacim Olsson, Aktiespararnas vd.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har höjt ISK-skatten två gånger under denna mandatperiod.

– Det visar hur lättvindigt villkoren kan försämras under en längre sparhorisont – och riskerar att urholka förtroendet för ISK som sparform, varnade Joacim Olsson, Aktiespararnas vd, och Tove Zander, vd för Unga Aktiespararna, i ett upprop inför den senaste höjningen.

Flera gånger den senaste tiden har statsminister Stefan Löfven (S) flaggat för att höjningarna av kapitalbeskattningen inte är över - om Socialdemokraterna får behålla makten. 

"Återkommer med konkret förslag"

Enligt uppgifter till TT finns det konkreta förslag som ska presenteras i Socialdemokraternas valmanifest närmare valet.

I TT-intervjun bekräftar Löfven att han tänker ”leverera” på ett utspel i våras om att höja beskattningen av kapitalinkomster.

– De som har det allra, allra bäst ställt och som tjänar mest på kapitalinkomster kan bidra lite mer. Vi får återkomma med ett konkret förslag, säger statsministern till Expressen.

Det var i mars som Stefan Löfven pekade ut kapitalinkomsterna som huvudförklaring till att klyftorna växer, i en intervju i Aftonbladet.

– När man räknar bort dem går det åt rätt håll.

– Den rättvisa beskattningen måste vi titta på, och det håller vi på med också. 

Aftonbladet: Blir det en ny förmögenhetsskatt alltså? 

– Vi återkommer, vi håller som sagt var på och ser över hur vi ska göra detta.

Aktiespararna önskar tydlighet

I en enkät i nya Aktiespararen, som Unga Aktiesparare, får finansminister Magdalena Andersson (S) frågan ”Hur skulle sparskatten se ut om ditt parti fick bestämma?”.

– Man kan spara oerhört förmånligt i investeringssparkonto. Vi har inga planer på att ytterligare skattegynna sparande.

LÄS OCKSÅ: Partierna om valets sparfrågor

Aktiespararnas vd Joacim Olsson igen:

– Det är dåligt att inte ett statsbärande parti som Socialdemokraterna lämnat besked om en fråga handlar om grundläggande förutsättningar för att sköta sin egen privatekonomi. Om och när Löfven presenterar ett konkret förslag är det viktigt att se det i ljuset av dubbelhöjningen av sparskatten denna mandatperiod. Det vi ser är ett mönster som varje väljare måste ta ställning till. 

– ISK och kapitalförsäkring är en fantastisk och viktig sparform. Men väljarna har rätt att veta vad som gäller om S får bestämma.

Författare Joel Holm

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.