Aktiespararna

”Rekryteringen ett misslyckande”

Av Nyhetsbyrån Direkt
13 december 20174 min lästid

Jonas Wiström medger att han som styrelseordförande i Ratos och därmed ansvarig för rekryteringen av Magnus Agervald har misslyckats.

"Som styrelsens ordförande har jag ett alldeles särskilt ansvar för rekryteringen av Magnus. Det är klart att om en vd får gå efter ett år är det ett misslyckande för mig", säger han till Nyhetsbyrån Direkt på onsdagen.

När Magnus Agervald aviserades som Ratos-vd i juli 2016 skrev Jonas Wiström i Ratos pressmeddelande att "Magnus ledarskap är det Ratos behöver i den fortsatta implementeringen av vår strategi".

Den nya vd:n tillträdde i mitten av november i fjol. På försommaren 2017 lanserade Ratos en "strategiuppdatering", och i tisdagens pressmeddelande heter det att "för implementeringen av den nya strategiska inriktningen som framtogs under året anser vi att det behövs ett annat ledarskap".

Vad var det som hände?

"Det har lanserats en uppdaterad strategi. Det är den Magnus tog fram och som lanserades i juni. Men jag kommer inte att recensera Magnus eller någon annan i Ratos", säger Jonas Wiström till Direkt och avböjer att utveckla vad det är som gör Magnus Agervald olämplig att implementera den uppdaterade strategin.

Strategiuppdateringen i fråga presenterades av Magnus Agervald vid Ratos kapitalmarknadsdag den 12 juni i år, och själv sammanfattade han den för Direkt efteråt med ett starkare operationellt fokus, och att kassaflödena från bolagen skulle kunna finansiera aktieutdelningarna från Ratos framöver, utan att behöva sälja bolag.

"I och med de saker vi gör, med operationella initiativ, sektorfokus och ändrade incitament till att baseras mer på operationella förbättringar, så fokuserar vi mycket mer på att förbättra bolagen operativt över tid. Vi tillåter oss också ägande över längre tid, vilket kan hjälpa oss att finansiera våra egna utdelningar. Så vi blir mer fokuserade på den operativa utvecklingen av bolagen", sade Magnus Agervald.

Jonas Wiström: finns det något i den uppdaterade strategin som du vill framhålla och som gör dig till en mer lämplig vd än Magnus Agervald?

"Jag skulle vilja framhålla att vi fokuserar på ett begränsat antal sektorer. Jag tror att det är väldigt viktigt att bygga upp branschkompetens för att förstå marknaden och dess aktörer. Det andra jag vill framhålla är att vi ska kunna utnyttja den position vi har som oberoende av fondkapital, då vi kan behålla bolag så länge vi tycker är lämpligt."

Han vill inte recensera Magnus Agervald eller gå in på något specifikt om vad i dennes ledarskap som konkret inte fungerat, utan konstaterar helt enkelt att "styrelsen ser mig som representerande det ledarskap som krävs för att implementera den strategi som vi lanserade i juni".

Hur har samarbetet mellan dig och Magnus Agervald fungerat?

"Jag tycker att det har fungerat bra. Magnus har åstadkommit flera bra saker som kommer att ge ett bestående avtryck i Ratos under åren framöver. Han är en väldigt begåvad och intelligent person."

När och hur lämnade du beskedet om att han får lämna som vd?

"Det lämnade vi i anslutning till att vi skickade ut och skrev ihop den här pressreleasen."

Vad står närmast på tur för din del nu när du tar över ledningen?

Dela med dig