Revansch för verkstadsbolagen – här är torsdagens vinnaraktier
Sobi stod för torsdagens främsta storbolagsöverraskning att döma av kursreaktionen, SKF och Assa Abloy blev verkstadsvinnare, medan Getinge agerade jumbo och Nokia återhämtade ett inledande kurstapp.
Så kan kvartalets mest rapportintensiva handelsdag, då 69 svenska börsbolag rapporterade mot 49 på onsdagen, sammanfattas. OMXS30 stängde 1,1 procent upp på 1.573, med aktier för nästan 23 miljarder kronor omsatta.
En oväntad ökning av KI:s konjunkturbarometer, främst tack vare optimism i svensk tillverkningsindustri, gav stöd för uppgångarna, liksom en försvagad svensk krona som följde på Riksbankens besked om en räntehöjning i ett senare skede än tidigare prognos.
Även de ledande börserna i Europa steg, om än något mer dämpat. DAX-index med Volkswagen som ledsagare var upp 0,6 procent.
I Stockholm blev det revansch för verkstadsbolagen, och denna gång reagerade inte aktiemarknaden negativt på rapporter som var starkare än väntat: Assa Abloy avancerade med nästan 3 procent efter att nya vd:n Nico Delvaux mer än väl lyckades infria tillväxtförväntningarna.
Därtill målades marknadsförhållandena i ljusa färger under rapportpresentationen, och flera förvärv kan enligt den före detta Atlas Copco-kompressorchefen gå i lås redan i år.
Uppåt var det även för SKF vars rapport var bättre än väntat och andades optimism om en fortsatt positiv pristrend.
"Vi har pratat om det här så länge nu, och nu bevisar vi att det vi har sagt är sant: vi har prishöjningsförmåga och SKF är på bollen", sade vd Alrik Danielson i på rapportkonferensen.
Aktien steg 2,7 procent.
Wallenbergsfärkollegan Sobi rusade drygt 12 procent efter att omsättningen i kvartalet steg hela 41 procent mot väntade 33 procent, och läkemedelsbolaget höjde årets rörelseresultatprognos med drygt 10 procent. Wallenbergsfärens kanske mest arketypiska kärninnehav Saab tappade dock 4 procent på sin rapport, där rörelseresultatet kom in lägre än väntat.
Medicinteknikbolaget Getinge bommade även det framför allt resultatförväntningarna med sin rapport: en väntad vinst på underliggande rörelsenivå blev i själva verket en förlust. En organisk försäljningsökning på 5 procent hjälpte föga, aktien placerade sig i botten bland OMXS30-bolagen med en nedgång på drygt 6 procent.
Holmen fortsatte ned 8 procent efter onsdagens svaga rapport, som åtföljdes av flera rekommendationssänkningar.
Nokia föll som mest lika mycket initialt på sin rapport, som genomgående svek lågt ställda förväntningar. Under eftermiddagens rapportkonferens lyckades vd Rajeev Suri dock återställa en del av förtroendet och aktien slutade på minus 0,6 procent. Konkurrerande Ericsson tappade 1,6 procent i Stockholm.
På midcaplistan blev Gränges rapportvinnare med plus 14 procent. Fordonsunderleverantören har haft en bra start på 2018 med förbättrat underliggande rörelseresultat trots oförändrade leveransvolymer. Midcapförlorare blev New Wave, som tappade 9 procent efter svaghet i försäljningskanalen Detaljhandel under kvartalet.
Smallcapbolagens rapportvinnare var Beijer Electronic. Aktien rusade 15 procent efter att bolaget redovisat en hög orderingång på 400 miljoner kronor. En större order på nätverksutrustning till affärsområdet Westermo låg bakom.