Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-11-06

Revansch för värdebolag?

wysiwyg_image

Denna krönika framgår ursprunligen från Aktiespararen - nummer 10 2020.

Såväl i Sverige som globalt har börsen noterat nya kursrekord under hösten, men en blick under ytan visar att coronakrisen utkristalliserat vinnare och förlorare på ett sällan skådat sätt.

Medan den globala it-sektorn stigit över 30 procent sedan årsskiftet, har energisektorn backat mer än 40 procent. De trender vi sett allt tydligare det senaste halvåret fanns i många fall redan innan pandemin bröt ut. Skiftet från fossila bränslen till grön energi har gjort att oljebolag under lång tid utvecklats svagt. När resandet minskat till följd av krisen och flygplanen stått på marken så har oljepriset ­fallit, och energi­bolagen hamnat i en perfekt storm.

Även bankaktier har utvecklats svagt, inte bara under coronakrisen, utan i åratal. Den ihållande lågräntemiljön sedan finanskrisen gör att gamla affärs­modeller inte längre är lika lönsamma, samtidigt som omfattande regelverk inneburit ökade kostnader. Att bankkunderna i allt högre grad befinner sig online vet vi sedan tidigare – men pandemin har gjort att även äldre, trogna bankkontorsbesökare håller sig hemma. Till och med Handelsbanken, vars kontorsrörelse varit nästintill helig, har kommunicerat att nära hälften av kontoren ska läggas ner för att lönsamheten ska kunna försvaras.

Butiksdöden är ett annat begrepp som använts allt flitigare de senaste åren. Den har cementerats av ­krisen när konsumenterna stannat hemma och nya grupper sökt sig ut på nätet för att handla allt från mat, till ­kläder och heminredning. För små butikskedjor är det svårt att behålla konkurrenskraften på nätet där kunderna kan jämföra priser, välja och vraka mellan olika varumärken och få varorna levererade direkt hem till dörren med ett klick. Det är dessutom dyrt att ha butiker som gapar tomma.

Men krisen har inte bara skapat förlorare. De stora vinnarna är de digitala bolagen som fått en rejäl skjuts av att vi i högre grad jobbar, handlar, umgås och tar del av nöjen och underhållning i digital form. Det har premierats av investerarna, och den globala it-sektorn har gått som tåget sedan börsen bottnade i slutet av mars. De stora amerikanska teknikjättarna har gått i täten när både USA-börsen och ett globalt aktieindex satt nya kursrekord under hösten. Även bland svenska småbolag hittar vi flera teknikbolag i toppen vilket gett svenska småbolagsfonder kraftiga kurslyft.

Medan energi och bank är två klassiska exempel på värde­bolag med mogna affärsmodeller, låg men stabil tillväxt och hög direktavkastning (åtminstone i vanliga fall), så är teknikbolagen typexempel på tillväxtbolag med hög tillväxt och hög värdering. Under snart 20 års tid har tillväxtbolag utklassat värdebolag på börsen, men ­sällan har gapet varit så stort som nu.

Att ha en långsiktig exponering mot teknikbolag i  portföljen tror jag är klokt. Digitaliseringen fort­sätter och det kommer att leda till en god utveckling för teknikbolagen på sikt. Det nuvarande teknikrallyt kan dock inte fortsätta i all evighet och värderingarna är höga. För att börsen ska fortsätta stiga behöver förr eller senare andra sektorer ta över som draglok, och kanske är det äntligen dags för en revansch för värdebolag på börsen?

Fortsätter återhämtningen i ekonomin under nästa år så bör det leda till något högre lång­räntor såväl i  Sverige som globalt. Det kommer att gynna bankerna, vars affärsmodell bygger på att låna upp kapital på kort sikt, och låna ut till längre löptider och högre ränta. En starkare konjunktur kan också ge verkstadsbolagen fortsatta kurslyft. På Stockholmsbörsen väger industri och bank tungt vilket betyder att en sådan utveckling skulle vara positiv för många svenska sparare. 

Maria Landeborn

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.