Aktiespararna

Riksbanken var oenig - två ville se en lägre höjning

Av Eric Emanuelsson
26 april 20233 min lästid
Ekonomen: "Ett första bakslag för Erik Thedéen".

Riksbanken med chefen Erik Thedéen i spetsen höjer styrräntan i Sverige med 50 punkter.

Det betyder att den nya räntan nu ligger på 3,5%.

Två av ledamöterna reserverade sig dock mot beslutet - och ville bara se en höjning med 25 punkter.

Riksbanken gjorde som de flesta analytikerna hade gissat i förväg under onsdagsmorgonen - man höjde räntan med 50 punkter till 3,5%.

I ett pressmeddelande skriver man:

"Inflationen är fortfarande alldeles för hög och den underliggande inflationen har under årets första månader blivit påtagligt högre än väntat".

Lär höja minst en gång till

Vidare flaggar man upp för ytterligare höjning:

"Prognosen visar att styrräntan troligen kommer att höjas med ytterligare 0,25 procentenheter i juni eller september."

Swedbank och Handelsbanken har tidigare sagt att de tror på ytterligare en höjning om 50 punkter i juni, medan Nordea och SEB tror på 25 punkter.

Riksbanken skriver i pressmeddelandet att räntehöjningarna som man genomfört ännu inte har fått fullt genomslag på den ekonomiska aktiviteten och inflationen, men att det är på god väg.

"Effekterna blir allt tydligare och KPIF-inflationen har sjunkit de senaste månaderna, ungefär i linje med Riksbankens senaste prognos. Nedgången beror dock på fallande energipriser. Inflationen mätt med KPIF exklusive energi har under årets första månader varit påtagligt högre än i Riksbankens prognos", skriver man.

Avslutningsvis konstaterar Riksbanken att man, efter dagens besked, har utrymme att "anpassa styrräntan i mindre steg", och nämner återigen att det lutar åt en höjning om 25 punkter i juni eller september.

Två ledamöter ville se lägre höjning

"Osäkerheten fortsätter dock att vara stor och ny information och hur den bedöms påverka konjunktur- och inflationsutsikterna kommer att vara avgörande för utformningen av penningpolitiken", skriver Riksbanken.

Förste vice riksbankschef Anna Breman och vice riksbankschef Martin Flodén reserverade sig mot beslutet och ville se en höjning på 25 punkter samt en räntebana som indikerade en hög sannolikhet för ytterligare höjningar i juni och/eller september.

”Helt rätt om ni frågar undertecknad!” skriver SEB:s seniore ekonom Robert Bergqvist på Twitter och kallar det för ”ett första bakslag för RB-chefen Erik Thedéen”.

Stockholmsbörsen reagerar inte nämnvärt på räntebeskedet, utan de stora indexen befinner sig på ungefär samma nivå som innan.

Marknadsnyheter

Dela med dig