Aktiespararna

Rivstart på fondåret – fondförmögenheten på rekordnivå

Av Elin Hanspers
11 mars 20242 min lästid
Av den totala fondförmögenheten är 4 910 miljarder, motsvarande 68%, placerade i aktiefonder.
Fondförmögenheten i Sverige ökade under februari med drygt 200 miljarder kronor till rekordhöga 7 283 miljarder. Främst lockade aktiefonder under månaden.

Fonder uppvisade under februari ett sammanlagt nettoinflöde på 5,8 miljarder kronor.

”Fondåret 2024 har fått en rivstart. Nysparandet i fonder överstiger redan 17 miljarder kronor och det är främst till följd av ett stort intresse för aktiefonder. Därtill är den totala fondförmögenheten i Sverige nu på en ny rekordnivå. Detta efter en förmögenhetsökning sedan årsskiftet på 355 miljarder”, säger Fredrik Hård, ekonom på Fondbolagens förening.

Nettoinsättningar i aktiefonder

Under februari var utvecklingen på de flesta av världens aktiemarknader positiv och under månaden steg värdet på Stockholmsbörsen med nära 4% inklusive utdelningar. Aktiefonder såg också nettoinsättningar på 7,7 miljarder kronor. Störst var insättningarna i globalfonder, följt av Nordamerikafonder. Hittills under året summeras nysparandet i aktiefonder till 22,7 miljarder varav nära 19 miljarder tillfallit globalfonder.

Långa räntefondersåg under månaden nettoinflöden på 3,1 miljarder kronor. Hittills under månaden har nettoinflödet i långe räntefonder uppgått till 7,2 miljarder kronor.

Från blandfonder gjordes under månaden nettouttag på 2,6 miljarder och korta räntefonder 2,2 miljarder.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Fonder

Dela med dig