Aktiespararna

Röda siffror på bostadsmarknaden

Av Elin Hanspers
8 december 20232 min lästid
Priserna på såväl villor som bostadsrätter sjönk i november, visar siffror från Mäklarstatistik.

Under november sjönk bostadsrättspriserna med 1%. Priserna på bostadsrätter var oförändrade i Storstockholm medan de minskade med 1% i övriga storstadsområden. I de centrala storstäderna sjönk priserna med 1% i Stockholm och Malmö och med 2% i Malmö.

Om man ser till de senaste 12 månaderna har bostadsrättpriserna ökat med 1%.

Villapriserna ned 3% i årstakt

För villor ser det dystrare ut. På 12 månader har villapriserna sjunkit med 3%. Mellan de två senaste månaderna sjönk priserna med 1%. I Storstockholms och Stormalmö sjönk priserna med 1% medan de sjönk med 2% i Storgöteborg.

Samtidigt visar sifforna att antalet sålda bostadsrätter är lägre än förra året medan antalet sålda villor har börjat öka mot förra året. I november såldes det 8% färre bostadsrätter men 3% fler villor. Jämfört med de senaste tre månaderna var antalet sålda bostadsrätter ned 5% medan antalet sålda villor var upp 8%.

”Att villaförsäljningarna ökar igen är intressant. Det kan betyda att säljarna börjar justera sina förväntningar. Nu är räntetoppen med stor sannolikhet nådd, vilket också kommer göra att fler köpare vågar agera”, säger Joakim Lusensky, Kommunikationschef Mäklarsamfundet.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig