Aktiespararna

Rolander: Därför är det köpläge i de två investmentbolagen

15 oktober 20198 min lästid
Köpläge i två investmentbolag.
Bure och Latour är olika och ingen sticker ut som felvärderad på egna meriter. I en långsiktig portfölj platsar båda investmentbolagsstjärnorna.

Latour är ett stort, blandat investmentbolag. Bure är mindre, har färre innehav och är inte lika blandat mellan börsnoterade och onoterade innehav. Båda är familjedominerade på ägarsidan och briljerar sett över tid. Och båda har rötter i Göteborg.

Att den kombinationen – blandat, familj, Göteborg – skulle förklara aktiernas kursrusningar är nog svårt att göra en poäng av. Här liksom i andra sammanhang är det begåvning och ihärdighet som gäller. Och att lyckas undvika otur.

Latour domineras på ägarsidan av familjen Douglas med 77,3 procent av aktierna. Näst största ägare är familjen Palmstierna med 2 procent. I styrelsen sitter bröderna Carl och Eric givetvis med fadern, grundaren Gustaf Douglas i bakgrunden.

Sedan 2003, då Jan Svensson tillträdde som VD och satt kvar till september i år, har Latour gjort en fantastisk kursresa med hög tillväxt inte minst i termer av substansvärde. Det gällde särskilt från början på 2012. Aktien har klättrat femfalt sedan dess medan börsen generellt, förvisso inte illa, gått tvåfalt.

Svensson har lämnat styrelsen men är fortfarande ordförande för Fagerhult, varifrån efterträdaren hämtades, och för Tomra och ledamot i Assa Abloy och Alimak. Utanför gruppen har denne också nyss gått med i familjen Hamrins onoterade investeringsbolag Herenco som är storägare i Balco och Nolato.

Patrik Tigerschiöld tillträdde som styrelseordförande 2004 i Bure då familjen Tigerschiölds (tillsammans med familjen Björkman) investmentbolag Skanditek blev största ägare. Tigerschöiöld blev vd 2010, efter att Skanditek och Bure fusionerats, och klev tillbaka upp till ordförande 2013 då han efterträddes av sin vice vd.

Stark portföljmix

Latour har nio innehav i börsportföljen som motsvarar 74 procent av substansvärdet på i nuläget 78 miljarder kronor eller 121 kronor per aktie. De främsta innehaven är låsjätten Assa Abloy, 29 procent, och teknikkonsulten Sweco, norska återvinningsbolaget Tomra samt säkerhetskoncernen Securitas med sammantaget 31 procent. Därutöver finns fem mindre noterade innehav.

I den onoterade portföljen, 26 procent av substansvärdet och med avdrag för nettoskulden på 5 procent av substansvärdet, väger ventilationsföretaget Swegon tyngst, 13 procents av substansvärdet, och övriga tre innehav tillsammans lika mycket.

Det råder ingen tvekan om att Latour har bra riskspridning, trots att Assa Abloy, som ju är ett lågriskpapper, utgör snudd på en tredjedel. Hög teknologi saknas men portföljbolagen håller hög klass inom sina områden, anammar och utvecklar ny teknik, växer inte minst via förvärv och är marknadsledare.

Bures portfölj domineras av Mycronic, med utrustning för IT-industrin, och Vitrolife, med produkter för fertilitetsbehandling. Båda är högteknologiska och globalt verksamma och står för 33 respektive 31 procent av aktuellt substansvärde på 10,5 miljarder kronor eller 152 kronor per aktie. Övriga fem noterade innehav delar på 18 procent av substansvärdet.

I den onoterade portföljen, med helägda dotterbolag som tillsammans står för 9 procent, väger Bure Growth, med fokus på små högteknologiska investeringar, tyngst med en andel på 5 procent av substansvärdet.

Sammantaget är denna kompott mer riskabel än Latours, men den är samtidigt helt obelånad med en kassa på nära 1 miljard kronor eller 9 procent av substansvärdet. Mycronic är en svajig aktie men den har svajat upp åtta gånger sett över fem år. Detsamma gäller Vitrolife som stigit sjufalt. Bures inriktning är annorlunda än Latours, men den är inte sämre.

Sedan halvårsskiftet har Latours substansvärde backat med 5 procent. Förklaringen är Tomras branta fall från toppen. I Bures portfölj har stora upp- och nedgångar tagit ut varandra och substansvärdet är oförändrat.

Ligger lågt på utdelningsfronten

Bure och Latour har backat ungefär lika mycket sedan halvårsskiftet. Eftersom Latours fall motsvaras av sjunkande substansvärde kan det sägas vara förklarat. Bures är inte det utan här har aktien vänt från att ha handlats med en smärre premie på 3 procent ovanpå substansvärdet till att återgå till en rabatt. Det talar för aktien i jämförelsen med Latour som å andra sidan förknippas med låg risk och kvalitet vilket talar för en premievärdering.

Investmentbolag förknippas också med utdelningar. Båda ligger lågt på den fronten. Den som inte gillar Assa Abloy, ratar Latour och den som är skeptisk till Bures två tunga pjäser gör detsamma. Den som söker ett lättskött, långsiktigt aktiesparande med få innehav kan köpa fem investmentbolag. Till den portföljen köper vi både Bure och Latour.

Dag Rolander


FÖRETAGSBESKRIVNING - LATOUR

Latour är ett blandat investmentbolag, grundat av Gustaf Douglas på 1980-talet, med en helägd industrirörelse och en portfölj med nio börsnoterade innehav där Latour är huvudägare eller en av huvudägarna. Den helägda industrirörelsen omsätter 12 miljarder kronor.

LEDNING

Johan Hjertonsson, VD sedan 1 september 2019 och tidigare VD för Fagerhult, äger ännu inga aktier men har förvärvat 160 000 köpoptioner, för 2,1 miljoner kronor.

BÖRSTEMPERATUR

Ledning 3

Tillväxt 4

Direktavkastning 2

Lönsamhet 5

Trygg placering 4

NYCKELTAL

Kurs 127 kr - 2018 - P2019 - P2020

Substansvärde, mnkr - 63 980 - 81 000 - 85 000

Substans per aktie, kr - 100 - 127 - 133

Aktiekurs/substans, i% - 112 - 100 - 96

Utdelning, kr - 2,5 - 2,75 - 3,00

Direktavkasting, % - 2,2 - 2,2 - 2,4

Optimisten hoppas att den helägda industrirörelsen bygger substans och gör lyckade förvärv lite i det fördolda som ger återkommande positiva överraskningar.

Pessimisten befarar att Latour blivit ett alltför komplext konglomerat, med ett stort antal onoterade, självständiga dotterbolag, att sköta och att nye VD:n är ett ganska oprövat kort.


FÖRETAGSBESKRIVNING - BURE

Bure är ett blandat investmentbolag med rötter i löntagarfonderna och börsnoterat 1993. IT-kraschen sänkte bolaget som fick ny huvudägare och sedermera fusionerades med Skanditek som tillförde portföljbolagen Mycronic, Vitrolife och PartnerTech.

LEDNING

Henrik Blomquist, anställd i Skanditek sedan 1999 och VD sedan 2013 äger 57 807 aktier värda 8,3 miljoner kronor.

BÖRSTEMPERATUR

Ledning 4

Tillväxt 4

Direktavkastning 2

Lönsamhet 5

Trygg placering 3

NYCKELTAL

Kurs 143 kr - 2018 - P2019 - P2020

Substansvärde, mnkr - 9 454 - 11 000 - 11 600

Substans per aktie, kr - 137 - 159 - 168

Aktiekurs/substans,i% - 79 - 90 - 86

Utdelning, kr - 2,00 - 2,00 - 2,00

Direktavkasting, % - 1,8 - 1,4 - 1,4

Optimisten hoppas att Bure hittar flera nya guldägg, likt nyligen inköpta men ännu lilla Mentice, och att historiken med sammanhållen ledning talar för det.

Pessimisten befarar att Bures båda stjärnor Mycronic och Vitrolife har gjort sitt kursmässigt och aktien har nedsida när årsskiftets rabatt på 21 procent kommer tillbaka.

Aktietips

Dela med dig