Aktiespararna

Rolander: Därför ska du köpa Investor

20 januari 20206 min lästid
Dag Rolander.
En aktie för soffliggare. Men också för barn, barnbarn, kloka och smarta. Hög kvalitet som säljs till rabatt är oemotståndligt.

Investor har just lagt 2019 till handlingarna. Ett tidvis stökigt och i slutfasen strålande år. Investor (B-aktien) steg med 36 procent och utdelning om 13 kronor innebar en direktavkastning på 3,5 procent. Totalavkastningen blev 40 procent. I börsens värld brukar prestationer ställas mot vad genomsnittet förmått. Index med utdelningar (SIXRX) klättrade 35 procent.

Aktiens kurs sätts av marknaden och hur ett investmentbolag, eller förvaltaren av en aktiefond, presterar räknas fram som tillgångarnas värdeförändring under året. Fjolåret inleddes med ett substansvärde på 486 kronor per aktie och det avslutades med 645 kronor. Tillväxten blev 33 procent och inräknat utdelningen klättrade tillgångsvärdet med 35,5 procent, vilket alltså var bättre än index. Det är som vanligt: Investor gör det lite bättre.

För det kan vi inte säga att Investor belönas då aktien handlas till lägre kurs än substansvärdet. Den rabatten var 110 kronor eller nära 23 procent vid ingången på 2019. Vid årets utgång, enligt vår värdering, var rabatten 134 kronor eller knappa 21 procent.

Fjolåret bjöd på glädjeämnen av närmast otroligt slag. Wallenbergfamiljens favoritaktie Atlas Copco steg med 77 procent. Dess avknoppning, gruvutrustaren Epi­roc stack iväg med 41 procent och lika många miljarder till ett börsvärde på 140 miljarder kronor. Investor har behållit samtliga aktier i båda bolagen, fortsätter som aktiva ägare utan att synas och Atlas Copco har passerat kurstoppen från 2018. Man kan säga att utdelningen av Epiroc blev en grati­saktie på riktigt för ägarna. Astrazeneca drog också iväg med 40 procent medan ABB nöjde sig med 32 procent.

Tillsammans med SEB, som stod närmast stilla i fjol, är ovanstående aktier de fem tyngst vägande noterade innehaven. Atlas Copco står ensam för 15 procent av tillgångsmassa och de fem ihop för närmare 50 procent.

Övriga åtta innehav i portföljen med noterade bolag är välkända storheter – EQT, Ericsson, Nasdaq OMX, Sobi, Saab, Electrolux, Wärtsilä, Husqvarna – som tillsammans inte står för mer än drygt 20 procent av helheten. Börsnoteringen av EQT i september blev en succé. Sedan dess har aktien stuckit iväg med 40 procent till och Investors ägarandel på 18,1 procent är värd 21 miljarder kronor eller knappa 4 procent av Investors tillgångar.

Ericsson väger 1 miljard kronor mindre. Skulle en amerikansk teknikjätte på jakt efter 5G, köpa Ericsson med en premie på 50 procent motiverar det inte mer än 2 procent på Investors aktie. Portföljsammansättningen är inte som förr.

De onoterade aktieinnehaven står för ungefär en fjärdedel av totalen. Här finns helägda Mölnlycke som näst tyngsta innehav, efter Atlas Copco. Mölnlycke visar bra organisk tillväxt och lönsamhet med innovativa produkter för sårvård och operation till sjukhus. Under dotterbolaget Patricias hatt, där vård och omsorg varit ett dominerande investeringstema, finns ytterligare sju helägda bolag. Aleris, som efter avyttring av omsorgsdelen 2018 var fokuserad på privata sjukvårdskliniker, såldes i höstas till riskkapitalbolaget Triton för 2 miljarder kronor. Aleris blev en besvikelse som investering men inte värre än en liten plump.

Ett flertal mer finansiella, onot­e­rade investeringar hittar vi också här liksom mobiloperatören Tre, med god lönsamhet, som ägs till 40 procent. I tillägg till onoterade aktier har Investor sedan start gjort investeringar i riskkapitalbolaget EQT:s fonder. Det handlar om väl över 20 miljarder kronor och per Investor-aktie cirka 30 kronor.

Investors tillgångsmassa passerade 500 miljarder kronor i höstas och med en liten nettoskuld på 4 procent var substansvärdet vid årsskiftet strax över 500 miljarder kronor, enligt vår prognos (bokslutsrapport 22:a januari).

Portföljens stora bredd med många branscher, vissa konjunkturkänsliga andra inte, ger en lugnande riskspridning. Förvaltningen kostar en halv miljard per år. Ställt mot förvaltat kapital som är tusenfalt större handlar det om 0,1 procent. Den kostnaden är lägre än för typiska indexfonder som ligger på 0,3 procent och storbankers aktivt förvaltade fonder på 1,25 procent. Som ett alternativ till fonder i premiepensionssystemet vore aktien perfekt.

Investors mål är att uppfylla marknadens avkastningskrav som anges till 8–9 procent. Nästan hela utdelningssumman från börsportföljen och en beräknad, marknadsmässig direktavkastning från den onoterade delen, ska vidareutdelas.

Utdelningen ska vara stadigt stigande. Det är den. För det bäddar att börsbolagen inte delar ut hela vinsten och med större eget kapital växer också vinsterna såvida avkastningen inte trendmässigt viker.

Till aktiens direktavkastning bidrar också substansrabatten kring 20 procent som ju gör att ett kapital på 125 som genererar utdelningar handlas till en hundring.

Med bra historik och låga kostnader går det att argumentera för att aktien, likt Latour och tidvis Lundbergs, Creades och Öresund, borde handlas med en premie. Men argumenten biter inte i verkligheten. En rabatt runt 20 procent är regel. ­Sommaren 2018 var den 30 procent.

För den som är riktigt långsiktig är rabatten inget bekymmer. För den mer kortsiktige kan förändringar i rabatten spela stor roll. I vår prognos eller gissning för 2020 slår Investor index och substansrabatten kryper ned till 20 procent. Aktiens totalavkastning blir 11 procent.

I skrivande stund är den upp 2 ­procent och substansvärdet lika mycket. Investor håller stilen. Vi köper och köper och behåller.

Aktietips

Dela med dig