Aktiespararna

Rolander: Här är bästa investmentbolagen

18 november 20199 min lästid
Senioranalytikern Dag Rolander.
Orkar börsen fortsätta uppåt? Vilka aktier är intressanta för stunden och framåt? Vilka tecken i den breda ekonomin är ett måste att ha koll på? Dessa frågor, och många, många fler, besvaras av Aktiespararens senioranalytiker Dag Rolander i senaste börschatten.

Kalle: Tror du svensk ekonomi kommer befinna sig i lågkonjunkturen länge?

Dag Rolander: Svensk ekonomi kommer att utvecklas i nära samklang med europeisk. Utsikterna är avmätta men vi ligger kvar i en trist, snarare än en låg, konjunktur.
Regelbundet aktiesparande är nog det bästa sättet att för egen del få tillväxt i sparande och inkomster eller ekonomisk frihet. Aktiesparande är kul även i en matt ekonomi!

Emil Ekberg: Hej Dag! Vilka är de främsta faktorerna som ska driva börsen 2020? Handelsavtal, högre vinster, penningpolitik, något annat?

Dag Rolander: Hej Emil! Vi hoppas ju nu att ett handelsavtal med Kina blir klart strax. Konkurrensen mellan Trump och Xi lär fortsätta som ett av de större inslagen i USA:s valrörelse. Jag tror att den fortsatt stimulerade penningpolitiken inte bara håller börsen under armarna utan föser mer kapital in i aktier och ger en positiv underton. Vinsterna tror jag blir ganska stabila 2020. Uppköp kommer att fortsätta, inte minst från private-equity bolag som nynoterade EQT, och troligen bli fler vilket är en positiv faktor för börstrenden. Uppköpta bolag blir saknade, men kommer inte sällan tillbaka efter några år i privat regi.

Andreas: Hej! Vad tror du om Millicom framöver när Kinnevik släpper greppet om dem?

Dag Rolander: Hej Andreas! Lite gissningsvis så tror jag att det är köpläge i Millicom nu och i samband med att Kinnevik delat ut hela sitt innehav och därmed satt fler aktier på den öppna marknaden som ska hitta fasta händer. Aktien ser tillfälligt nedtryckt ut!

Johan J: Mina räntefonder ger inte mycket till avkastning, hur ser du på att äga preferensaktier i stället? Är det riskabelt?

Dag Rolander: Hej Johan! Preferensaktier är udda djur, anser jag. Föredrar vanliga aktier med bra utdelning eller relativt hög direktavkastning kring 4 procent.

Göran B: Höjer Riksbanken i december tror du?

Dag Rolander: Riksbanken är pålitlig. De höjer med 25 punkter (0,25 procent) till noll. Det är senkommet. Kan bidra till att kronan stärks lite.

Alias: IT-konsulterna ser billiga ut nu. Skulle du säga att dessa är bra aktier att spara i?

Dag Rolander: Håller med dig om att de ser billiga ut. De har drabbats av svaga konjunkturutsikter och att kunder då i första hand drar ned på inhyrda konsulter.
Å andra sidan är det sällan en bra idé att hålla igen på IT-investeringar när digitaliseringen bara ökar på alla områden. Svackan för konsulterna är tillfällig. Köp och behåll!

Mats: ICA och Axfood har funnits länge i min portfölj. De flesta rådgivare verkar se dessa som dyra och undviker att rekommendera att köpa. Men vad tycker du?

Dag Rolander: Hej Mats! Ligg kvar med båda är mitt tips. De är bra positionerade också inom e-handel. Växer med marknaden. Aktiernas direktavkastning är ok.

Greken: Tror du Sydeuropa kommer hämta sig?

Dag Rolander: Sydeuropa har och fortsätter att hämta sig. Att det gäller fastighetspriser i Spanien och Portugal känner många svenska till. Grekland ligger efter men är inne i en positiv fas med en av de bästa BNP-tillväxterna i Europa, låt vara knappt 2 procent. Italien är som tidigare eller alltid – i norr går det strålande och i söder går det baklänges. Sydeuropa har inte en kris längre men såren från finanskrisen för tio år sedan har tagit lång tid att läka. Vi kan plocka svamp hemma och resa dit oftare!

Ida: Vad tycker du om Ericsson nu?

Dag Rolander: Hej Ida! Nu ser jag Ericsson i första hand som en uppköpskandidat från någon av de amerikanska jättarna. Det har blivit för mycket storpolitik i telekomsektorn och svenska politiker har svårt att bidra i det spelet.

Vagabond: Vad tror du om fastighetssektorn i Sverige kommande ett-tre åren?

Dag Rolander: Fastighetssektorn borde ha toppat i år. Det är fortsatta hyreshöjningar och nollräntepolitiken som driver underliggande priser och aktier. Alla stjärnor stod rätt 2019. Sjunkande avkastningskrav, stigande hyror, stabilt låga vakanser – och så borde det inte fortsätta utan hack i kurvan. Samhällsfastigheter som SBB och Hemfosa fokuserar på har varit och ser ut att fortsatt vara en genial affärsidé.

Vagabond: Hej Dag! Vad tror du om investeringar i skogsbolag den kommande ett till treårsperioden? Många aktier har gått riktigt starkt senaste tiden ...

Dag Rolander: Hej Vandraren! Jag tror att det den närmaste tiden kan bli en paus i uppgången men på ett par års sikt ligger bolagen och aktierna väl till eftersom de har ställt om från de vikande tidnings- och finpappersmarknaderna till växande, hållbara förpackningar med mera. Bra utsikter, hyfsat låg risk och starka balansräkningar talar för ett ihållande intresse för sektorn.

Calle: Hej Dag! Hur går dina tankar kring 2020? Vågar vi hoppas på fortsatt glad börs?

Dag Rolander: Vi vågar hoppas Calle! Frågan är väl hur mycket vi ska våga hoppas på. Den vanliga, teoretiska kalkylen är ju att börsen över tid ska ge riskfri ränta (noll) plus riskpremie (cirka 5 procent). Då siktar man på 2 procent allmän kursuppgång parad med 3 procent i form av utdelningar. Den uppgången skulle ju kunna inträffa en enskild börsdag. Totalavkastningen 2019 är hittills ungefär 30 procent. Jag tror inte på en upprepning utan snarare något i stil med 10 procent tack vare en fortsatt sidledes konjunktur parad med att kapital som ligger i nollräntepapper fortsätter att söka sig till aktiemarknaden.

Erik: Jag har Swedbankaktier. Hur ska man tänka runt dem?

Dag Rolander: Hej Erik! Det har jag också. Inte ett kul innehav i år. Aktien är djupt nedtryckt på grund av att börsen tagit ut böter från i första hand USA i förskott. Det lär dra ut på tiden även om utredningarna i sak (interna och finansinspektionerna) blir klara i början av 2020. Swedbanks nya ledning har bra förutsättningar att hantera detta och att andra nordiska banker (Danske, Nordea och nu även SEB) är indragna i samma soppa borde stärka bankernas förhandlingsposition. Behåll Swedbank är mitt tips.

Emil Ekberg: Hej Dag! Tror du att det finns risk för att vi kommer att få se noll- eller minusräntor i USA framöver? Vad tror du i sådana fall att konsekvenserna skulle bli för börserna i USA och globalt? Hälsningar

Dag Rolander: Hej Emil! I ett betydligt svagare konjunkturläge (USA går bra nu) tror jag att centralbanken Federal Reserve är öppen för noll-räntor igen och även för minusräntor i kombination med stimulanser i form av nytryckta pengar (QE/kvantitativa lättnader). Den penningpolitiken förhindrar konjunktur- och börskrascher. Det har fungerat hittills och jag har svårt att se att resurserna är uttömda.

Fiskarn: Hejsan! Vad säger du om 90 procent i tolv aktier från Sverige med stor bredd främst investmentbolag och resten i Global och tillväxtfond som följer index. Är det för mycket SEK?

Dag Rolander: Hej! Ja du får ju internationell exponering även via de aktier som handlas i Stockholm och prissätts i svenska kronor. Utländska fonder har gynnats i jämförelser de senaste åren av att kronan har sjunkit i värde mot både euron och dollarn. Det är möjligt att kronan stärks igen. Alltså inte för mycket SEK i din portfölj. Din riskspridning blir också bra tack vare flera investmentbolag. Fortsätt!

Wilhelm: Vilken marknad ser du bäst potential i just nu? USA?

Dag Rolander: Amerikanska bolag har bättre tillväxt än europeiska och det talar för att det kan vara klokt att inte överge New York trots stark kursutveckling.

Patrick: Hej Dag, vad tror du om fortsatt börsuppgång? Har varit för pessimistisk sista åren och väntat på en kraftigare nedgång som aldrig kom, är det inte lite sent att kliva på och köpa fonder samt aktier nu? Vet inte vad jag ska placera i för att ha pengar på nollräntekonto i banken är ju surt men sedan växer inte alla träd till himlen så någon gång blir det förmodligen en nedgång. Har en aktieportfölj som består av Björn Borg, Bredband2, Nordea, MTG, Opus och Telia, den har ju gått sådär, vad tycker du om de aktierna? Vilka aktier skulle du råda mig att satsa på i dagens börsklimat? Mvh Patrick

Dag Rolander: Hej Patrick! Ganska många är i samma sits som du. Aktier lockar givetvis med tillväxt i verksamheten och genomgående ganska bra utdelningar. Detta att alternativet är nollräntekonto gör att kapital söker sig till börsen eller kommer tillbaka. Utsikterna för att det ska fortsätta så tror jag är bra vilket talar för att ha större delen av sitt sparande på börsen och inte hoppa in och ut. Skulle bredda portföljen om jag var som du och då i första hand med några investmentbolag som Investor, Industrivärden med flera. /Dag

Aktietips

Dela med dig