Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-02-10

Rolander: Inte iögonfallande men köpvärd

Premium Kursrusningen har gjort aktien högvärderad. Det är inte säljläge på 740 kronor utan läge att ligga still för i sinom tid vidtar nästa resa uppåt.

Fjolåret bjöd på en dramatisk aktieresa i Hexagon trots att utvecklingen på golvet och marken i segmenten Industriella- respektive Geospatiala företagslösningar tuffade på lugnt. Under första kvartalet slog coronaviruset till i Kina, men sammantaget försvann bara 3 procent av omsättningen. I andra kvartalet spreds nedstängningar till Europa och Amerika och 8 procent av omsättningen gick upp i rök. Men redan då var tillväxten i Asien tillbaka. I fjärde kvartalet blev den organiska tillväxttakten hisnande 25 procent i Kina inom båda segmenten.

Lönsamheten mätt som rörelsemarginal låg över 20 procent i alla kvartal. Rörelsesegmenten är jämnstora med små skillnader i lönsamhet. Industrisidan har tyngdpunkt, 40 procent av omsättningen, i Asien dit ju tillverkning i åratal flyttat och blommat upp. Sammantaget finns 15 procent av omsättningen i Kina, 14 procent i övriga Asien och dryga tredjedelar i Europa, med Mellanöstern, och Amerika, varav 4 procent i Sydamerika. Fördelningen ger bra förutsättningar att hänga med i världsekonomins normalt sett stadiga uppgång.

Författare Dag Rolander