Aktiespararna

Rolander: Köp bägge skogsbolagen

9 december 20195 min lästid
Ju högre andel levande skog i tillgångsmassan desto bättre. SCA segrar men Stora Enso reser sig strax.

Hållbarhet är det ledande temat i skogsbolagens presentationer till alla intressenter och inte minst till investerare. Samtidigt är skogssektorn närmast ökänd för att vara konjunkturkänslig. Det har hittills tolkats som hög risk och därmed att kassaflöden och vinster ska värderas lågt.

I tider när placerarna jagar allt mer sällsynt tillväxt borde den som ligger rätt i hållbarhetstrenden premieras även om tillväxtbanan inte är spikrak.

Förra hösten backade SCA med 30 procent, och Stora Enso rasade än mer. Denna höst har aktierna stigit ungefär 30 procent. Massapriset som satte nya rekord ifjol på över 1 200 dollar per ton, efter att under 2017 och halva 2018 ha stigit med 50 procent, planade ut och inledde i år en snabb nedgång tillbaka till nivån 800 dollar. Där är vi och är botten nådd blir nästa rörelse uppåt. Det har börsen anat vilket är en av förklaringarna till att aktierna piggnat till.

Investeringar

I Timrå har SCA investerat 7,8 miljarder kronor för att mer än fördubbla kapaciteten på Östrands massabruk och bli störst i världen med en 1 miljon ton. Bruket var nu i november intrimmat till full kapacitet vilket kan visa sig perfekt timat.

Investeringshorisonten som skogsbolagen tillämpar är långsiktig och inte sällan 40-årig. En smart investering, vilket Östrand bör vara, kan räknas hem på ett decennium och motivera en premievärdering. I Obbola, söder om Umeå, har ett liknande projekt inom kraftliner (wellpapp) dragit igång. Sett i backspegeln har dock inte alla industrisatsningar gått bra.

Skog är speciell som realtillgång. Den är levande med en livscykel som liknar en mansålder. Även här har priserna på skogsägarnas massaved och sågtimmer gått ned med ungefär 15 procent efter toppen för ett år sedan. Men det prisfallet har ännu inte påverkat markpriserna.

Tryckpapper var en paradgren för nordisk skogsindustri under många år. Med digitaliseringens utbredning viker efterfrågan på tidningar med närmare 5 procent per år. För att hålla uppe kapacitetsutnyttjandet behöver maskiner stängas i samma takt. Stora Enso har kvar nio pappersbruk med en kapacitet på drygt 5 miljoner ton. SCA har Ortvikens pappersbruk som stängt en mindre maskin men har tre i gång och en kapacitet på 0,8 miljoner ton.

Bra lönsamhet trots vikande volymer under 2019

För StoraEnso har volymerna minskat med mer än 10 procent i år. Det är inte överraskande och tack vare hög kostnadskontroll är lönsamheten bra. Den strukturellt krympande affären är nere under 30 procent av omsättningen. SCA:s tryckpapper utgör mindre än 20 procent.

I båda fall finns planer på att konvertera kapaciteten från tryckpapper till växande affärer. SCA beskriver nu skogen som kärnan i verksamheten. StoraEnso som från årsskiftet bildar den nya divisionen Forest med huvudkontor i Falun är inne på samma linje.

Bolagen möter nu en strukturellt växande efterfrågan på skogsråvara eftersom nedgången för tryckpapper vägs upp av övriga produkter. Det gäller massa till mjukpapper, förpackningar av flera slag som ska ersätta utskälld plast, korslimträ, som ersätter kraftigt koldioxidutsläppande cement även vid höghusbyggen, andra trävaror, viskos som ersätter bomull, tallolja i stället för diesel med mera.

En skog som årligen växer biologiskt med en handfull procent, där utsikterna motiverar prisstegringar på skogsråvaran och låga kostnader får i ett nollränteläge ett skyhögt värde i skrivbordsvärderingar. Här gäller också att global uppvärmning skulle gynna den biologiska tillväxten i norra Sverige mest och alltså höja värdet på skogarna.

Värdering av skogen

SCA byter värderingsmetod. Skogsarealen på 2,6 miljoner hektar (Europas största) ska värderas utifrån rådande prisbild vid transaktioner i Norrland. Det blir 65 i stället för 34 miljarder kronor och substansvärdet per aktie hissas till 114 kronor. Till det kommer också att det byggs vindkraftparker på marken med en förväntad produktion på 6,7 TWh 2021 och med målet att nå 11 TWh vilket skulle räcka för att elektrifiera Sveriges hela personbilsflotta.

Stora Enso lär göra på samma sätt. De 1,4 miljoner hektar skog i Mellersta Sverige som i år förvärvats från tidigare intressebolaget Bergvik borde uppvärderas med cirka 28 miljarder till 60 miljarder kronor. Det lyfter substansvärdet per aktie till 12,80 euro eller 136 kronor.

Slutsats

Långsiktigt är båda aktierna köpvärda. Stora Enso har svagare lönsamhet, högre skuldsättning och lägre andel skog i tillgångsmassan vilket gör aktien mer konjunkturkänslig på kort sikt. Köp och behåll blir rådet för SCA. Den som köper Stora Enso i en kursdipp gör också en hållbar investering.


Dela med dig