Aktiespararna

Rolander: Köpläge i det populära investmentbolaget

13 januari 20217 min lästid
Trenden fortsätter och köpläget består för investmentbolaget.
Kinnevik har rusat och belönats med lägre rabatt. Trenden fortsätter och köpläget består.

Kinnevik är en tydlig vinnare på den accelererande digitaliseringen eller flytten till internet som blivit en följd av influensan och de restriktioner som införts för att stävja den. Kinneviks portfölj är bred sett till antal och marknader, och fylls löpande på med fler lovande, unga bolag. Även om de fyra största innehaven värderingsmässigt står för 80 procent är riskspridningen tillfredsställande.

Det är få investerare förunnat att investera i onoterade bolag och det är inte lätt att skilja agnarna från vetet i tidiga skeden. Kinnevik gör det jobbet med en förvaltningskostnad på låga 0,3 procent. Syskonen Stenbeck är tillsammans huvudägare med 8 procent av kapitalet och 37 procent av rösterna. Ingen sitter i styrelsen men Cristina, som suttit i 16 år vid avhoppet 2019, och Hugo Stenbeck är med i valberedningen.

Zalando är Europas ledande modenäthandlare och trots avyttringen av aktier i somras väger innehavet dryga 40 procent i portföljen. Aktien dubblades i kurs 2020. Huvudkontoret ligger Berlin och här är Cristina Stenbeck ordförande.

Det näst största innehavet, 17 procent av portföljen, är Tele2 som ju på Jan Stenbecks tid var en tillväxtmaskin men som nu, kommande 5G till trots, får betraktas som en duktig aktör på en mogen oligopolmarknad och som hos Kinnevik fungerar som utdelningsmaskin. Det blev 1,7 miljarder kronor ifjol vilket snudd på täckte den egna lämnade utdelningen på 1,9 miljarder kronor eller 7 kronor per aktie.

Tele2 passar inte riktigt in i Kinneviks affärsmodell där mogna innehav så småningom ska säljas av, kanske till EQT, och belöningen ska fördelas på utdelning eller investeringar i nya och yngre portföljbolag med kapitalbehov.

Mindre kända stora innehav i portföljen är noterade Global Fashion Group, vars aktie fyrfaldigades ifjol, och hälsovårdsföretaget Teladoc Health som gick ihop med Kinneviks Livongo, och i huvudsak betalade med aktier, vilket också gav fyra gånger pengarna.

Här finns också onoterade hälsovårdsföreagen Babylon och VillageMD, med ägarandelar på 16 procent respektive 9 procent som i niomånadersrapporten togs upp till 2,5 respektive 3,4 miljarder kronor. Sedan dess har liknande börsvärden stigit kraftigt och det är möjligt att båda innehaven sätts på börsen i år och då värderas utan försiktighetsrabatt och därför dubbelt upp.

Inom digital hälsovård finns ytterligare tre mindre investeringar. Inom det digitala finansiella området finns fem investeringar med ett samlat värde på runt 3 miljarder kronor. Fyra innehav, värderade till dryga 2 miljarder kronor, satsar i utvecklingsländer som Indien.

Mest bekanta av de onoterade innehaven i dessa tider är MatHem och dess norska motsvarighet Kolonial som utmanar den koncentrerade detaljvaruhandeln och tillsammans värderas till dryga 2 miljarder kronor. Efterfrågan rusade ifjol och i juletid klarades inte kundanstormningen fullt ut. Till konsumenter vänder sig också portföljbolag inom varudistribution, uthyrning av bostäder och digitala resebyråer.

I femårsplanen 2019-23 ska portföljen nå 30 bolag med hyfsat jämnt fördelade värden mellan bolag, sektorer, risknivåer och utvecklingsskeden. En tredjedel av årskapitalet ska satsas på nya projekt och två tredjedelar fylla på de portföljbolag som presterar bäst. En årsavkastning på 12-15 procent eftersträvas. Belåningen ska vara liten eller ingen. Överskott delas ut som extrautdelning. Planen håller.

Vid utgången av 2019 rapporterades substansvärdet till 265 kronor per aktie. Aktien handlades 14 procent lägre, det vill säga med en relativt stor rabatt. Sedan dess har rabatten halverats. Det är rimligt eftersom flera investmentbolag handlas med premie och Kinnevik kan jämföras med teknikfonder som handlas till fullt substansvärde. Ett tredje argument för att aktien inte borde handlas med rabatt är givetvis att bolaget presterar bra. Den passar alla att köpa digitalt.

Fyra spännande mindre kända portföljbolag

Global Fashion Group är en e-handelsaktör för mode och livsstil lik Zalando men med geografiskt fokus på Sydostasien, Australien och Nya Zeeland, Latinamerika och före detta sovjetstater. Här finns över 10 000 internationella och lokala varumärken som skeppas ut i 17 länder med nära två miljarder invånare. Tillväxten bedöms till 25 procent 2020.

Teladoc, noterad i New York, är den ledande globala aktören inom digital vård som i slutet på 2020 fusionerades med det mindre Livongo där Kinneviks ägarandel var 12 procent.

Ihop förväntas omsättningen bli 1,3 miljarder dollar för 2020, vilket motsvarar en tillväxt på 85 procent, och en rörelsemarginal på dryga 9 procent.

VillageMD grundades 2013 i USA och utgår från att primärvården ska kunna ge sina patienter högkvalitativ vård utan onödiga besök till specialist- och akutvård. USA:s sjukvård kostar exempelvis i storleksordningen dubbelt upp mot den europeiska. Intäktsmodellen är att överskott delas med samarbetande vårdgivare. 2019 landade intäkterna på 340 miljarder dollar, det blev avsevärt mer 2020 och tillväxtambitionerna är stora.

Babylon är en digital hälsovårdstjänst baserad i Storbritannien som kombinerar mobil teknologi med artificiell intelligens och medicinsk expertis. Användare registrerar sig gratis i tjänsten, men får på ett eller annat sätt betala när den används för mer än egen kunskapsinhämtning. Avtal har ingåtts med många försäkringsbolag, arbetsgivare, läkemedelsbolag, vårdgivare och myndigheter. Global expansion kommer att fortsätta.

Företagsbeskrivning

Kinnevik är ett investeringsbolag som fokuserar på konsumentbolag inom digitalisering, teknisk innovation, sociala värden och hållbarhet

Ledning

Georgi Ganev, vd sedan 2018, äger 95 512 aktier värda 40 miljoner kronor.

Börstemperatur

Ledning 4

Tillväxt 5

Direktavkastning 3

Lönsamhet 5

Trygg placering 4

Nyckeltal

Portföljbolag, ägarandel - kr/aktie - Andel - Mdr kr

Zalando, 21,3% - 186 - 41% - 51608

Tele2, 27,2% - 76 - 17% - 21153

Teladoc Health, 4,5% - 49 - 11% - 13542

Global Fashion Group, 37% - 32 - 7% - 8912

Övriga 20+ innehav - 90 - 20% - 25000

Nettokassa - 20 - 4% - 5500

Substansvärde - 453 - 100% - 125714

Substansrabatt (kurs 421) - -7%

 

Optimisten hoppas att Kinnevik fortsätter att ligga rätt i tiden och hittar guldkkorn som ger mer än årsmålet 12-15 procent och generösa extrautdelningar.

Pessimisten befarar att en investeringsbubbla råder i den populära digitala sektorn som påminner om läget vid millenieskiftet och Kinnevik säljer inte i tid.

Aktietips

Dela med dig