Aktiespararna

Rolander: Så mycket backar börsen – här finns vinnarna

21 april 20203 min lästid
Dag Rolander.
Hur mycket faller aktiemarknaden 2020? Vilka bolag har bäst möjligheter? När kan allt bli "som vanligt" igen? Aktiespararens analytiker Dag Rolander svarar på flera viktiga frågor.

Har börsen slagit i botten eller väntar nya, större nedställ?

– Trots att aktier ser dyra ut räknat på vinster för 2020 är det uppenbart att börsen lyft blicken och med optimism ser framåt till 2021 och därefter. Det är tack vare den uttalat och utlovat expansiva finans- och penningpolitiken, inte bara i Sverige utan globalt, som det finns fog för optimismen. Annars vore vi nog inne i en negativ spiral som börsen skulle varit en del av. Kort sagt: Vi har sett botten och framåt kommer det att studsa upp och ned och långsiktigt är trenden uppåt.

Hur illa kommer läget att bli i den italienska ekonomin?

– IMF tror i sin i april uppdaterade utblick för världsekonomin att Italiens BNP backar med 9 procent i år. Det förefaller ganska optimistiskt. Turismen står för 13 procent av Italiens BNP, och lite mer i Spanien. Halveras den sett över helåret blir det en smäll på 6,5 procent för BNP. Andra sektorer krymper också. Men nästa år tror IMF att Italien växer med 5 procent. Det är onekligen lockande att turista i Italien och Spanien i år för man kommer att välkomnas varmt och slipper köer.

Vilken sektor/vilka sektorer är mest intressanta på börsen framöver?

– Vinnarna kommer vi som tidigare att hitta bland teknikföretag inom IT- eller digitalisering tillsammans med läkemedels- och medicinteknikföretag. Innovativa företag med fokus på hållbarhet är också i ropet även om de inte hörs så mycket nu på grund av Covid-19.

Hur mycket kommer coronaviruset att slå mot världsekonomin och börsen?

– IMF får återigen bli auktoriteten på detta osäkra prognosområde. Det blir ett minus med 3,0 procent i år följt av en snabb till växt på 5,8 procent nästa år. I så fall är världen som helhet om drygt ett år tillbaka där den stod vd utgången av 2019. Ser vi till de mest välstående ekonomierna backar Europa, Japan och Nordamerika med runt 6 procent i år och med en tillväxttakt på 4,5 procent 2021 kommer vi inte tillbaka där vi var förrän 2022. Det blir alltså inte så kul men börsen kan stå emot trots vikande efterfrågan tack vare politiska åtgärder.

Hur slutar börsen 2020?

– Amerikanska trettioåringen har halverats till en ränta på 1,25 procent. Den var i höstas en av få obligationer med en nämnvärd avkastning. Sparandet ökar och sparare har inte bra alternativ till aktier. Mellan tummen och pekfingret backar börsen med 10 procent i år vilket skulle innebära att uppgången i slutet på 2019 och inledningen på 2020 går upp i rök men inte värre än så. 2021 kan bli ett hyggligt börsår och då kommer utdelningarna, som vi längtat efter, tillbaka.

Intervjuer

Dela med dig