Aktiespararna

Rött överallt efter bankkollaps i USA

Av Eric Emanuelsson
10 mars 20231 min lästid
Stockholmsbörsen går mot tydlig minusöppning efter gårdagens nyhet på Wall Street

Torsdagen började bra på Wall Street med positiva siffror.

Sedan kom beskedet att den teknikfokuserade banken Silicon Valley Bank ska genomföra en nyemission på över två miljarder dollar. Anledningen är att banken måste stärka sin balansräkning för att hantera minskad inlåning. SVB sade att kapitalet behövs för att kompensera för förluster på obligationsförsäljningar.

Raset i SVB fick även spillover-effekter på övriga banksektorn i USA. Flera tunga bankbjässar backade rejält, däribland Wells Fargo och Bank of America med över 6 procent, JP Morgan med över 5 procent och Citigroup som var ner 4 procent.

Tydliga nedgångar överallt

Totalt sjönk S&P 500-index med 1,85 procent till 3 918,32. Teknologitunga Nasdaq Composite backade med 2,05 procent till 11 338,36.

Börserna i Asien hakar också på tappet och faller under fredagen. Detsamma ser ut att hända på Stockholmsbörsen som ser ut att öppna tydligt nedåt.

Samtidigt laddar marknaden upp inför den viktiga USA-sysselsättningsrapporten för februari som presenteras idag klockan 14.30. Förra månadens siffra visade att arbetsmarknaden stått emot bättre än vad många trodde, och nu hoppas många att marknaden har kylts av mera.

Marknadsnyheter

Dela med dig