Aktiespararna

Ryska oligarker får in miljarder i utdelningar

Av Jessika Bouveng
9 juli 20242 min lästid
Rysk ekonomi återhämtar sig och oligarkerna samlar miljarder i utdelningar, det visar en sammanställning som Bloomberg gjort.

I år har ett dussin ryska oligarker delat på över 1000 miljarder rubel i utdelningar. Detta motsvarar ungefär 120 miljarder svenska kronor. Det skriver TT idag. De utdelningar som Bloomberg gått igenom gäller bolagens resultat från 2023 och även i en del fall första kvartalet i år.

De enorma utdelningarna visar på att oron inom det ryska näringslivet har minskat för de ekonomiska effekterna av invasionen mot Ukraina.

Flera av de stora oligarkerna har kopplingar till president Vladimir Putin och några finns också med på västliga sanktionslistor.

Vagit Alekperov är den person som fått ta emot mest utdelning. Han är storägare och tidigare vd för den ryska oljekoncernen Lukoil och har fått 186 miljarder i utdelning. Han finns med på både brittiska och australienska sanktionslistor, men inte på USAs och EUs.

Tillväxt på över 5%

Direkt när invasionskriget inleddes mot Ukraina gick den ryska ekonomin in i recession. Sedan dess har den dock återhämtat sig i takt med att konsumtionen av vapen, bränsle, ammunition och annan utrustning till Ukrainakriget tagit fart.

Rysslands BNP växte med 5,4% under årets första kvartal jämfört med första kvartalet 2023.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsnyheter

Dela med dig