Du är här

2017-09-05

Så agerar sparare i Nordkoreakrisen

wysiwyg_image

Den ökade oron kring Nordkorea påverkar investerares sätt att se på börsen.
Se utfallet av Aktiespararens spännande undersökning här.

Retoriken har blivit allt hårdare och hoten desto fler från båda sidor.

De allt kraftigare spänningarna mellan USA–Nordkorea får sparare att tänka till kring utformningen av sina portföljer.

Här är resultatet av en intressant undersökning som Aktiespararen har gjort.

LÄS MER: 10 aktier som står pall i oroliga tider

Rädslan stiger

Nordkorea fortsätter att visa upp sitt kärnvapenprogram genom nya provskjutningar av missiler. Det har provocerat inte minst USA – som, tillsammans med Sydkorea, sägs förbereda militära svar.

Amerikanske presidenten Donald Trump har bland annat uttalat sig och sagt att ”alla alternativ är möjliga” gällande hanteringen av Nordkorea, utöver ökade sanktioner mot nationen i öst. USA:s FN-ambassadör Nikki Haley uttryckte sig nyligen i termer som att ”Nordkorea ber om krig”.

YTTERLIGARE LÄSNING: Så mycket kan en militär konflikt i Korea sänka Asienbörser

Rädslan för en väpnad konflikt stiger. Det är så klart ingenting som går hem på aktiemarknaden. Världens börser har påverkats negativt av robottesten och den allt hårdare retoriken. Stockholmsbörsens OMXS30-index backade 0,4 procent så sent som i går, måndag.

Klassiska tillflyktsorter vid turbulens, så som guld och japanska valutan yenen, har blivit mer populära investeringsobjekt samtidigt som VIX-index stigit.

MISSA INTE: Sparexperterna om Nordkorea-krisen

Intressant utfall

På måndagen passade Aktiespararen på att genomföra en undersökning som gick ut på att se hur sparare reagerar på den förändrande investerarspelplanen. Den gjordes via Twitter.

wysiwyg_image

SE OCKSÅ: Vinnare och förlorare på börsen

Resultatet av det hela blev ett intressant sådant. 35 procent av de som deltog klargjorde att de fortsätter med sitt månadssparande. 34 procent avvaktar med att göra justeringar i sina portföljer. 26 procent tänker köpa mer. Endast 5 procent av de medverkande väljer att sälja av sina innehav.

– Spararna har en klart avvaktande inställning till Nordkoreakrisen baserat på undersökningen. Att sitta still i båten tills sikten klarnar är inte en dum idé, säger Aktiespararens analytiker Christoffer Ahnemark, och fortsätter:

– Samtidigt ska man alltid hålla koll på riskerna i sitt sparande och ha en tillgångsfördelning som gör att man sover gott på natten. Än så länge har vi inte sett några betydelsefulla nedgångar och det finns fortfarande tid att justera sina positioner.

MER LÄSNING: Så har börsen reagerat på stora kriser

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.