Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-05-29

Så analyserar du ett fastighetsbolag

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ur det andra numret av Unga Aktiesparares medlemstidning Stock Magazine 2019. Bli medlem i Unga Aktiesparare här.

Likväl som det finns investeringsstrategier så finns det olika sätt för att analysera bolag. I denna artikel beskrivs två olika sätt att analysera fastighetsbolag på, vi kallar de två sätten för Business 1 och Business 2. Beroende på vad man vill satsa på så fungerar olika analyser och nyckeltal bäst. Hur som haver så är kassaflödesanalysen viktig eftersom fastighetsbolag kan redovisa pengar som inte finns i kassan eftersom det är uppskattat och uppskrivet värde på fastigheter.

Business 1

Det spelar ingen roll om det är kontor eller bostäder. För att få bästa uppfattning om fastighetsbolagets framtid av denna typ av affärsidé kan det vara bra att undersöka nyckeltal som anges nedan. Givetvis fungerar det också bra att studera bolagets förvaltningsresultat, vinst, utdelning och allt vad som finns däremellan. Fakta finns att hämta både i årsredovisningarna och på Börsdata.

P/F-talet

Står för pris per aktie delat på förvaltningsresultatet. Det sistnämnda är resultatet av hyresintäkter minus alla kostnader som rör bolaget och har alltså inget att göra med värdetillväxt på bostaden. Det fungerar ungefär som P/E men med värdering av förvaltningsresultatet.

Uthyrningsgrad

Anges i procent och visar på hur mycket som av lokalerna som är uthyrt. Bör ligga runt 95  procent coh uppåt i högkonjunktur.

Belåningsgrad

Visar hur mycket som är lånat men lite annorlunda mot soliditet eftersom detta visar eget kapitalet men nu på själva fastigheterna.

LÄS OCKSÅ: Börsens nya fastighetsbolag: "Vill växa"

Business 2 

Denna form av affärsidé handlar mer om att bolagen investerar i fastigheter i syfte att sälja den vidare med vinst och det är inte lika stort fokus på själva uthyrningen. De kan köpa upp fastigheter som är avsedda för hushåll och kontor. Vinsterna kan variera från år till år beroende på om några fastigheter sålts senaste året och det medför att extrautdelningar kan förekomma beroende på utfallet.

Substansvärde

Det fungerar precis som med investmentbolag och substansvärde- att det kan finnas skillnad mellan det totala värdet på fastigheterna och det sammanlagda priset av alla aktier. Därför är det värt att undersöka om det finns differens.

Konjunktur

Eftersom dessa bolag är beroende av hur fastighetspriserna utvecklas är det viktigt att undersöka olika fastighetsområden och dess utveckling. En bra idé är att undersöka olika bostadsindex som svensk mäklarstatistik och Valuegards HOX-prisindex redovisar. Se även hur arbetsmarknaden utvecklas- fler jobb betyder större behov av arbetsytor.

MISSA INTE: Så fungerar ett investmentbolag

Skribent: Carl Törner/Stock Magazine

Författare Unga Aktiesparare

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.