Aktiespararna

Så är Stockholmsbörsen sämst i världen

Av David Flatbacke-Karlsson
14 juli 20174 min lästid

Den senaste veckan har en tidigare urstark Stockholmsbörs levererat uselt.
Här är förklaringen till varför marknaden har varit en av de svagaste – i hela världen.

Ett tydligt trendbrott.

Den senaste veckan, i samband med rapportsäsongen, har Stockholmsbörsen haft en av de sämsta avkastningarna i hela klassen.

Därför har fallet inträffat.

”Det är främsta anledningen”

Få kan ha missat börsens fantastiskt fina framfart de senaste åren. Inte minst 2017 har varit av ytterst god karaktär. Men utvecklingen i allra färskaste mannaminne har varit långtifrån lika rolig för investerarna på handelsplatsen i Stockholm.

Sedan rapportsäsongen, som drog igång på allvar den 14 juli då SEB redogjorde för sitt andra kvartal, inleddes är börsens breda OMXSPI-index ned 2 procent. Det gör den svenska marknaden till en av de sämsta i hela världen under perioden, enligt Dagens Industri.

– Den främsta anledningen till att börsen gått så svagt är att flera av de stora bolagen gått ned så mycket, säger Charlotta Faxén, förvaltare på Lannebo Fonder, till tidningen.

Här är de största missarna

Pressade telekomjätten Ericssons stora förlustmiss, bistra framtidsutsikter och senaste sparpaket fick stora konsekvenser på marknaden. Aktien summerade veckan med en 15-procentig nedgång. Naturligtvis påverkade siffrorna börsens index i stor utsträckning och sänkte detsamma med 1,6 procent på tisdagen.

Nordea, Assa Abloy och Getinge är ytterligare exempel på andra viktiga pjäser som gjorde marknaden besviken med sina kvartalsredovisningar. Trion bidrog till att trycka ned index. Faktum är att endast börserna i Bogota, Colombia, Buenos Aires, Argentina, presterat sämre än Stockholmsbörsen. Minus ett index över A-aktier på Shenzenbörsen i Kina. Efter senaste fredagens tidiga handel, då motsvarigheten i Colombia och Argentina inte öppnat, var faktiskt Stockholmsbörsen sämst i hela världen.

– Stockholm sticker ut som ett lite svagare fall, konstaterar Ylwa Häggström, förvaltare av globala aktier på Öhman, till Dagens Industri.

Aktiemarknader som har haft betydligt positivare utveckling går att hitta i bland annat Storbritannien, trots de ovissa brexitförhandlingarna, Grekland, Schweiz och Brasilien. Rapportsäsongen har även lyft börserna i USA. Breda S&P 500-indexet är upp 1 procent medan tekniktunga Nasdaq stigit med cirka 1,8 procent under samma period som Stockholmsbörsen backat.

Därför kan Sverige se illa ut

Ylva Häggström menar att det finns en faktor som gör att Stockholmsbörsen kan se extra dålig ut i förhållande till andra handelsplatser. Det handlar om något så enkelt som att fler svenska bolag har meddelat omvärlden sina kvartalsrapporter än vad motsvarigheter från andra länder har gjort.

– Kanske ser Sverige illa ut därför att vi är först ut ur grinden, säger hon.

Eftersom sammanställningen är framtagen under en ytterst kort period ska en sparare inte lägga alltför stor vikt vid den. Börshandeln på sommaren brukar också vara av en lägre volym än annars. Nedgången på börsen kommer dessutom efter en längre tid där index utvecklats urstarkt.

– Man får inte glömma att de svenska verkstadsbolagens rapporter för det första kvartalet varit fantastiska, påpekar Charlotta Faxén, som upplever att det första halvåret inneburit en mycket stark utveckling för bolagen på det stora hela.

Dela med dig