Aktiespararna

Portföljråden på dyster börs

29 oktober 20208 min lästid
En vinnande strategi i det stökiga börsklimatet.
Hur blir man en långsiktig vinnare när börsen svänger kraftigt? Det är en till synes enkel fråga, men med många olika svar. Här är tio högaktuella tips i den rådande börsstormen

1. Tumma aldrig på månadssparandet

Om du är en långsiktig investerare i aktier är månadssparandet heligt.

Oavsett om du har en stående överföring på 100 kronor eller 10 000 kronor i månaden är det av yttersta vikt att behålla ett jämnt och förutsägbart inflöde till aktieportföljen.

Och det finns flera anledningar till det.

När du har likvida medel i portföljen uppkommer nämligen ett naturligt intresse för många av oss att leta efter köpvärda aktier eller hålla sig informerad om vad som har hänt i de befintliga innehaven.

För det stora flertalet investerare är det minst lika viktigt att vara konsekvent i sitt sparande som att hitta bra och köpvärda aktier att placera i.

Hitta därför inte på några ursäkter, utan håll fast vid månadssparandet!

2. Lämna inte storleksfördelningen åt slumpen

När du väl har kommit igång med ditt sparande och har börjat köpa aktier återstår det kanske viktigaste beslutet för framgång: hur du väljer att storleksfördela innehaven (”sizing” på engelska).

”Sizing” är utan tvekan lika viktigt som att hitta rätt aktier – men området får dessvärre inte lika stort utrymme hos enskilda aktiesparare som frågan om vilka aktier som är mest köpvärda för tillfället.

Att ha en koncentrerad portfölj med 5 innehav (20 procent av portföljvärdet i respektive instrument) fungerar kanske för en del, men för många är det en snabb resa till förtvivlan och sömnlösa nätter.

Oavsett hur väl påläst du är i ett bolag kan du aldrig utesluta risken att du har fel.

Självklart kan det vara lockande att koncentrera portföljen när tiderna är goda, men konsten att aktivt välja riskspridning är det som fungerar för de allra flesta framgångsrika aktiesparare över tid.

3. Gör extrainsättningar när börsen är svag

Denna punkt kan verka enkel i teorin, men är desto svårare för många sparare att praktiskt genomföra.

Om du har möjlighet att göra större engångsinsättningar på börsen vid sidan av ditt regelbundna månadssparande, vänta tills börsklimatet surnat till och det ”känns jobbigt” att köpa aktier (dela gärna in dina extrainsättningar i två eller tre delar, om nu svagheten håller i sig oväntat länge).

Sparare gör vanligen precis tvärtom – när börsen har stigit kraftigt under en längre tid lockas många av att göra extrainsättningar för att ”fånga uppsidan” och ”inte missa tåget”.

Naturligtvis finns det köpvärda aktier i alla börsklimat, men extra aptitliga tillfällen brukar komma när de flesta har ont om likvida medel och/eller är skrämda av fallande aktiekurser.

4. Komplettera portföljen med fonder

Att köpa och vara direktägare i enskilda aktier är utan tvekan kul, lärorikt och givande.

Men glöm heller inte bort den spännande och mångfacetterade fondvärlden.

Med fonder kan du sprida riskerna och få exponering mot helt andra bolag och sektorer än vad som är möjligt enbart på Stockholmsbörsen. Med geografisk och sektormässig diversifiering kan du dessutom uppnå en högre ”riskjusterad” avkastning.

Med fonder kan du även få exponering mot räntemarknaden och andra tillgångsslag.

För fondinspiration gällande både aktiva och passiva aktiefonder, följ gärna våra olika fondportföljer (Offensiva, Defensiva, PPM- och Barnsparportföljen) i tidningen Aktiespararen som uppdateras i varje nummer.

5. Ha reserver utanför portföljen

Utöver din aktieportfölj bör du ha andra tillgångar (fastigheter, konst, osv) utanför aktiemarknaden.

Ett buffertssparande i händelse av oförutsedda händelser är också A och O för att ge dig harmoni, både som enskild aktiesparare och som individ. Mardrömmen är annars att behöva sälja av bra aktier i ett ofördelaktigt marknadsläge för att ha råd med en reparation av bilen eller taket.

Ett riktvärde för buffertssparande är 3-4 månadslöner på ett räntebärande ”riskfritt” sparkonto

6. Blanda portföljen med olika stora bolag

Att mixa storleken på bolagen i portföljen är också en bra idé.

Småbolagen erbjuder vanligen en spännande kurspotential, men är ofta behäftad med ett högre risktagande. Storbolag som till exempel Investor eller ICA Gruppen erbjuder i sin tur en begränsad kurspotential, men ger å andra sidan en stabil och förutsägbar direktavkastning som kan ge portföljen trygghet i osäkra tider.

Att kombinera stora respektive mindre bolag, har också historiskt visat sig vara en framgångsrik strategi på börsen.

Kom dock ihåg att aldrig köpa in bolag enbart för att de är ”stora” eller ”små” – värderingen måste vara rimlig och du måste tro på affärsmodellen

7. Enkla rutiner som gör det roligare

Det finns en mängd olika rutiner som man kan använda sig av för att förhöja sparglädjen.

Om du börjar tappa motivationen i ditt månadssparande, sätt upp en ”regel” som säger att du till exempel ”varje månad måste köpa in ett nytt bolag till portföljen”.

På så vis blir det lite roligare att se hur portföljen fylls på med nya och ”fräscha” innehav samtidigt som du måste hålla ditt aktieintresse vid liv och leta nya case till portföljen.

För att undvika onödigt courtage bör du dock hålla antalet affärer till en rimlig nivå

8. Lägg skambud när börsen skakar

En annan rolig rutin i skakiga börslägen (som nu) är att lägga ett skambud i orderboken, ofta med giltighetstid på mellan 1-5 handelsdagar.

Logga till exempel in på söndagskvällen och lägg in en order på 7 eller 10 procent under det senast kända avslutet i aktierna som du finner mest köpvärda just nu (det kan även vara befintliga innehav).

Sedan får du se om du får avslut i hela eller delar av ordern någon gång under veckan.

Om ordern går igenom, grattis till fyndköpet!

Om du inte lyckas få avslut, försöker du igen senare!

Det händer förvånansvärt ofta att likviditeten torkar upp i enskilda aktier vid börsturbulens och att kurserna pressas omotiverat mycket under en tuff nedgångsdag.

Låt säljarna komma till dig, inte tvärtom.

OBS! Tänk på att saker faktiskt kan hända under börsveckan (vinstvarning, osv) som gör att du inte bör lägga order med en för lång giltighetstid.

Använd sunt förnuft!

9. Logga inte in varje dag

En annan enkel tumregel för långsiktiga investerare är att undvika frestelsen att logga in på sin bank varje dag och kolla ”om det har hänt något” i portföljen.

Vi alla har varit där någon gång, men risken är stor för att du börjar handla för mycket med en hög courtagenota som följd.

Bästa medicinen mot ”jag ska bara kolla snabbt”-tänket är disciplin och rutiner. Bestäm på förhand vilka dagar du ska logga in och kolla utvecklingen. Vanligen brukar tisdagar och torsdagar räcka.

10. Lyft blicken, tiden är på din sida

Sist men inte minst – glöm inte att lyfta blicken.

Att stirra sig blind på varje avslut eller dagsgrafen är varken särskilt sunt eller lönsamt på lång sikt.

Kom ihåg varför du började investera i aktier: för långsiktig värdestegring.

Bolagen skapar värden varje dag och det är din uppgift att vara med på den resan.

Ingen kan tajma marknaden perfekt och ju tidigare du inser detta, desto bättre.

Fokusera i stället på att hitta bra bolag med starka affärsmodeller som styrs av ärliga människor och där värderingen är rimlig. Koncentrera inte portföljen för mycket, sprid riskerna, läs Aktiespararen varje månad och fortsätt enträget att månadsspara.

Om du följer denna väg kommer du att över tid bli rikligt belönad – både finansiellt och kunskapsmässigt.

Spara smartFörklarande artiklar

Dela med dig