Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-10-30

Så blir du kung i orderboken

wysiwyg_image

Inledning

I nummer 9, 2018 av Aktiespararen skrev jag artikeln ”Storleken spelar roll”.

I artikeln berördes något som sällan får den uppmärksamhet som området förtjänar: hur man effektivt storleksfördelar innehav i sin aktieportfölj.

Några veckor efter att tidningen hade publicerats, inleddes höstens börsras. Ännu en gång gjorde sig vikten av att ha rätt storleksfördelning smärtsamt påmind.

Med facit i hand var tajmingen av artikeln nära optimal. Detta eftersom effektivt storleksfördelade portföljer har klarat rådande börsstorm betydligt bättre än dess ogenomtänkta motsvarighet. 

Fler råd i en svår tid

Efter publiceringen har positiv feedback överöst mailkorgen och flera av er har efterlyst fler enkla guider och handfasta råd i denna svåra börstid.

Här kommer därför den logiska fortsättningen på ”Storleken spelar roll”, där vi tar en titt på hur man kan förbättra sina vardagsrutiner kring orderläggning för att maximera sparpengarna. 

Nu över till tipsen

wysiwyg_image

Pris och värde kan skilja sig avsevärt på kort sikt, men tänk på att billigt kan bli billigare innan det vänder

1. Inköpskostnaden är central

Marknadens aktörer älskar att komplicera enkla saker. En central faktor för långsiktigt lönsamma aktieaffärer är - i all sin enkelhet - priset som du betalar för varje andel i rörelsen.

Ett lågt pris ger dig säkerhetsmarginaler. Ett högt pris har, per definition, inbyggda förväntningar som ofrånkomligen ökar såväl risken som osäkerheten i kalkylen.

Billigt kan dock bli billigare och dyrt kan alltid bli dyrare innan det vänder, men din uppgift är att komma in så billigt som bara möjligt i en aktie - både i termer av kronor och ören och i termer av värdering (p/e, p/bv, ev/ebit, ev/sales, etc.).

Samtidigt gäller det att inte vara ”dumsnål” och missa möjligheter genom att erbjuda för låga priser. Det är en svår balansgång som kräver övning.

wysiwyg_image

2. Förhandla på torget

Tänk dig börsen som en form av torghandel, där köpare och säljare samlas likt, till exempel, Hötorget.

Tänk för en stund bort algoritmer, högfrekvenshandlare och annan datoriserad handel (som aktivt försöker få en del av dina besparingar), fokusera istället på själva förhandlingsprocessen.

Nya priser utropas ständigt. Rationella säljare vill ha så bra betalt som möjligt, medan rationella köpare vill betala så lite som möjligt. Orderboken fungerar på samma sätt.

Avslut sker när köpare är villiga att gå upp till säljarnas prisnivå eller vice versa. Marknadspriset fluktuerar i samband med att denna dynamik utspelar sig i realtid och när ny information tillkommer.

Men vädret påverkar också humöret. När det regnar ute (allmän nedgång) är säljarna extra motiverade och vill gärna komma ur sina positioner så snabbt som möjligt. När solen skiner och optimismen spirar (allmän uppgång), gäller det omvända förhållandet och köpsidan byggs snabbt upp.

När du ska köpa och sälja gäller det därför att hålla koll på marknadsklimatet. Kom ihåg att varje krona är värdefull och att du inte behöver köpa eller sälja till rådande marknadspris. 

Försök förhandla och pruta, precis som du skulle göra på torget! 

wysiwyg_image

3. Stressa aldrig fram något

När du har hittat ett spännande börsbolag är det lätt att bli ivrig i orderboken.

Om prislappen är överkomlig går många sparare från tanke till handling relativt omgående.

Avslut eftersöks snabbt eftersom ”läget snabbt kan missas”. Och det är inget fel på det – särskilt i illikvida aktier, där det kan vara svårt att få ihop en vettig position.

Men innan du tar en full position bör du först granska prissättningen med checklistan:

  • Finns motiverade säljare i avslutsstatistiken? Om ja, varför?
  • Hur ser vecko- och månadsgrafen ut? Är trenden upp eller ned?
  • När kommer bolaget med kursdrivande information, t.ex. kvartalsrapport?
  • Hur har insynspersoner agerat på sistone? På köp- eller säljsidan?

Om trenden ser skakig ut - varför då betala fullt marknadspris? Låt säljarna komma till dig!

Om senaste avslutet exempelvis ligger på 270 kronor och du har ett motiverat värde på 320 kronor, lägg en köporder på 264,6 kronor (2 procent lägre) med en giltighetstid på en dag.

Fortsätt denna process och ställ ned priset med jämna procentuella tal. 

wysiwyg_image

4. Maximera positionen till minimal kostnad

I ett stökigt börsklimat skapas nya möjligheter varje dag. Ängsliga säljare stressar snabbt ur sina aktieinnehav, medan köpsidan strejkar. Luftgropar kan därför förekomma.  

Situationen skapar ett guldläge för den tålmodige och långsiktigt orienterade aktiespararen.

När andra investerare (eller datorer) säljer av icke-ekonomiska skäl – som rädsla, utmattning eller förtvivlan - går det att göra härliga fynd i bra bolag.

Men, precis som i föregående punkt, gäller det att inte agera förhastat. Konsten ligger i att gradvist och tålmodigt ackumulera aktier till ett så lågt pris som möjligt och maximera antalet aktier för en given summa.

Eftersom tajming är svårt – för att inte säga omöjligt – är tipset att dela upp köpen i olika nivåer med minst position först (högsta priset) och störst position sist (lägsta priset). Spridda inköp under ackumulationsfasen håller en dessutom fokuserad och är ekonomiskt försvarbart eftersom courtagepriserna har fallit kraftigt på senare år. Samma sak gäller vid försäljningar. 

Utnyttja möjligheten att lägga långtidsorder!

wysiwyg_image

5. Ackumulationsplan kan underlätta

För att bygga vidare på föregående punkt, gör en enkel ackumulationsplan som kan se ut något som följande:

Ackumulationsplan för Aktie XYZ

- Maximalt köpbelopp: 10 000 kronor (plus courtage)
- Antal köptillfällen: cirka 7 st
- Tidshorisont: 1–2 månader
- Kurs idag: 102 kronor
- Målbild totalposition: cirka 115 aktier
- Målbild kräver inköpspris: 87 kronor

Steg 1

- Köpbelopp: 1000 kronor (10%)
- Kurs: 100 kronor
- Antal: 10 aktier

Steg 2

- Köpbelopp: 1425 kronor (14,25%)
- Kurs: 95 kronor
- Antal: 15 aktier

Missa inga tips eller analyser, bli medlem i Aktiespararna!

Steg 3

- Köpbelopp: 1800 kronor (18%)
- Kurs: 90 kronor
- Antal: 20 aktier

Steg 4

- Köpbelopp: 2040 kronor (20,4%)
- Kurs 85 kronor
- Antal: 24 st

Och så vidare tills önskad position uppnås!

wysiwyg_image

6. Bestäm rimlig positionsstorlek innan du börjar köpa

I ”Storleken spelar roll” beskrevs arbetet med att få rätt innehavsstorlek. En nyckelfaktor för framgång är att på förhand bestämma hur stor en position max får vara i portföljen.

Få saker är lika psykologiskt jobbigt som att redan ha byggt upp en full position i en aktie som fortsätter att falla till nya, lägre nivåer. I ett sådant läge är det mänskligt att tumma på reglerna och med ”lite till, lite till”-resonemanget bygga upp en på tok för stor position i aktien.  

Håll dig därför disciplinerat till din ackumulationsplan – och lämna alltid ett sista utrymme för att kunna köpa mer, om nu aktien, mot all förmodan, faller vidare till en tidigare ”otänkbar” nivå.

Om önskad position motsvarar 5 procent av portföljvärdet, bygg gradvist upp en position till 4 procent och lämna den sista procentdelen för att kunna köpa ”när det gör som ondast”.

Misstaget som många nybörjare gör är just att man snittar ned sig för snabbt och för mycket.

Även om investeringstesen är långsiktigt sund och genomtänkt kan alltså avkastningen bli lidande av handelsutförandet. 

Att alltid spara sista rundan av "torrt krut" kan därför skänka lugn och ge önskvärt utrymme, särskilt när säljtrycket är kraftfullt. 

wysiwyg_image

7. Håll extra koll på psykologiska nivåer

Ögat letar ständigt efter mönster på aktiemarknaden och dessa infinner sig ofta på ”psykologiska nivåer” som jämna och runda tal som 100 kronor eller liknande.

Ha detta i bakhuvudet, både när du lägger in en köp eller en säljorder i en aktie.

Teknisk analys kan med fördel användas för att försöka tajma bra ingångs- och säljlägen, men sunt förnuft hjälper också en bra bit på vägen.

Tänk logiskt och använd denna kunskap till din hjälp när du arbetar i orderboken.

Många investerare lägger exempelvis in en stop-loss på 100 kronor blankt. På en svag börs kommer sannolikt denna nivå att forceras under dagen, vilket gör att ett säljtryck kommer infinna sig strax därefter. Lägg därför din order på en mindre uppenbar nivå säg, 98,8 kronor eller lägre, och se om säljarna nappar. 

Glöm heller inte bort helheten: styckpriset är enbart en del av ekvationen. Multiplicera din tänkta köpkurs med totala antalet utestående aktier (efter utspädning) för att få fram börsvärdet.

Kanske är även denna nivå psykologisk? 

wysiwyg_image

Slutdiskussion

Sammantaget finns det många fördelar med att skynda långsamt på börsen och att vara nogrann i sin orderläggning, oavsett hur "köpvärd" en aktie än må vara.  

Alla bäckar små är det som gäller. Och goda rutiner kan ge dig bättre avkastning på sikt. 

I takt med att du samlar på dig mer erfarenhet på aktiemarknaden blir också orderprocessen enklare och du får en bättre "känsla" för marknadens prissättning. 

Som sagt - ta det lugnt, fiska vidare och lycka till med dina investeringar! 

Christoffer Ahnemark

Om ni har missat någon av mina tidigare guider, kan ni även läsa dessa här:

Tidlösa råd på sommarbörsen"

”Ljuset i börsmörkret”

”Portföljråden på turbulent börs”

”Fyra tips i rapportfloden”

Deppig börs fortsätter: ”Oro i luften”

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.