Aktiespararna

Så bra har GW:s portfölj gått i år - nu sitter han med kassa

2 maj 20237 min lästid
Leif GW Persson, kriminologprofessor och framgångsrik författare. Foto från TT.
Kriminologprofessorn om sina börsaffärer: ”Siktat in mig på stora aktier”

Han gjorde en bra slant på att köpa Swedbank före rapport och totalt är Leif GW Perssons privata aktieportfölj upp hela 88,3% under 2023.

Nu berättar han om sina börsaffärer, och varför han just nu sitter på en stor kassa.

”Jag väntar på ett självspelande piano”, säger kriminologprofessorn och författaren.

Egentligen är Leif GW Persson mest intresserade av att gå in i bolag före en börsintroduktion och sedan hoppas på en rejäl avkastning när bolaget väl noteras.

Men den marknaden är helt död i dagsläget, vilket har fått GW att mer och mer börja köpa och sälja aktier.

”Jag har siktat in mig på stora aktier, det ska vara hygglig likviditet. Jag kan stoppa in mycket pengar och har billigt courtage. Då räcker det med att det blir en uppsida på ett par procent för att jag ska tjäna mycket pengar. Vid något tillfälle blev det en uppgång på 15 procent – och då rasslade det till rejält”, säger han.

Leif GW Persson vill inte nämna vilka enskilda affärer han har gjort under året, men berättar att han köpte Swedbank i onsdags, dagen före bankens kvartalsrapport släpptes.

”Jag visste att de skulle komma med en bra kvartalsrapport, det behöver man inte sitta i styrelsen för att lista ut. När räntorna stiger så tjänar bankerna mer pengar”.

Han köpte 50 000 aktier med ett ingångsvärde på 183 kronor, vilket motsvarar en summa på drygt nio miljoner kronor.

När väl torsdagen kom så öppnade aktien nedåt och efter tio minuters handel stod aktien i drygt 181 kronor. Men sedan började aktien att klättra och som högst stod den i drygt 187 kronor under torsdagen.

GW valde att sälja allt på 185,50, vilket gav en vinst på drygt 123 000 kronor.

”Jag chansade och lyckades krångla mig ur det där och tjänade en slant. Men jag rekommenderar ingen att hålla på så där. För mig så gör det ingenting om det skiter sig, det påverkar inte min nattsömn eftersom jag redan har mer pengar än de flesta. Men vanligt folk har inte den möjligheten och därför brukar jag avråda folk från att spara i aktier – de skulle aldrig tåla en rejäl smäll om det går åt helvete”.

Han berättar att han har en egen aktiedepå där han har en avkastning på 88,3% under årets fyra första månader.

”Det är hyggligt. Jag räknar med att jag ska krångla mig över 100% innan året är slut. Men nu går vi in i en blekare börsfas när sommaren kommer. Så nu ligger jag med kassa och väntar på att det ska komma ett självspelande piano”.

GW säger att kassan består av ett tvåsiffrigt miljonbelopp, som han är beredd att sätta in på börsen.

Vad det gäller det ”självspelande pianot”, så hoppas han att det ska vara ett bolag som står utanför börsen men som är på väg in och behöver en investerare.

”Ett exempel på ett sådant piano var bolaget Engcon i Jämtland. Då blev jag kontaktad och fick frågan om jag ville bli ankarinvesterare. Och det förstod jag direkt – att här gällde det att hänga på. Sen när bolaget noterades så rusade aktien 30% på en dag, och då sålde jag”.

Engcon är i dag världsledande när det kommer till tillverkning av tiltrotatorer, som används till grävmaskiner så att skopan kan gräva i vilken vinkel som helst.

Leif GW berättar att han gått in i många bolag genom åren inför en börsintroduktion, men det är inte alltid han säljer sina aktier direkt.

”Det beror på hur bra de går. Om de sticker i väg två till tre gånger så ligger säljstämpeln nära till hands. Då kan det kännas bättre att ta ut pengarna och köpa något annat som kan röra sig på samma sätt inom en snar framtid”.

Intresset för aktier och börsen har alltid funnits där.

Leif GW Persson berättar att han köpte sin första aktie när han var för ung för att ens få göra det.

Det var i början på 60-talet, Leif GW var 17 år och sommarjobbade på ett bolag som hette Vägförbättringar där även hans pappa jobbade.

Bolaget skulle in på börsen och aktier lottades ut bland de anställda. GW fick då fem stycken.

”Men man var tvungen att vara myndig för att få köpa aktier, så den formella ägaren blev min mamma. Men när hon väl upptäckte vad de var värda några år senare, så sålde hon dem. Då bestämde jag mig för att aldrig göra affärer med närstående igen”.

I dag lägger han 90 procent av sin tid på att läsa om brott, och de resterande 10 procenten går till ”finansiella historier”

Han säger att han får erbjudanden varje dag om att gå in i olika projekt, men tackar nej i fyra av fem fall.

”Ibland går det åt helvete, men det gör ingenting. Det kan till och med gå dåligt två av tre gånger – förutsatt att den tredje går bra. Då inser man bara att man inte är odödlig och om det går för lätt så blir det tråkigt”.

Leif GW säger att han tror att folk tänker att han är en författare som tjänat mycket pengar och sedan gjort några investeringar och haft tur.

Men det är inte sant.

”Jag har en stor erfarenhet och jag har suttit i många bolag och var till och med ordförande i en utländsk bank. Så jag kan hanteringen. Ibland händer det till och med att de mäklarna jag använder mig av skämtar och ger mig jobbförslag. Det vore ganska kul faktiskt, att få gå ned och sätta sig vid skärmen”.

Han säger att han förmodligen tjänat ihop några hundra miljoner kronor på sina böcker och rättigheterna till filmer och tv-serier genom åren.

Men pengarna han har gjort på sina finansiella transaktioner är mycket större.

”Mycket pengar ger frihet och det är trevligt. Men jag är inte intresserad av pengarna i sig, utan det som är roligt är att tjäna dem. När jag väl har fått in pengarna så brukar jag ge bort dem till de som behöver dem mer än jag, till exempel till välgörande ändamål”.

Förra året tog GW, enligt honom själv, ut en årslön på 15 miljoner kronor.

”Ja, jag läste det i tidningen. Det är väl inte så många som kan göra det och 15 miljoner kan du leva gott på. Men jag såg att jag inte ens var rikast i Solna med den lönen”, säger kriminologiprofessorn skämtsamt.

Det Leif GW helst vill göra är som sagt att gå in i bolag före en börsintroduktion. Men i dagens ekonomiska miljö så har investeringsviljan fallit tillbaka och den marknaden är i princip helt död.

”Så fort den rättar till sig igen så är det där jag kommer hamna igen, för där tjänar jag mest pengar”, säger han och avslutar:

”Om du har en miljon och ska försöka förhandla den till två, så är det knepigt. Men har du 100 miljoner och vill ha 200 miljoner, då ska du vara en idiot om du inte löser det. Det resulterar naturligtvis i en våldsam snedfördelning och de rika blir rikare.”

FAKTARUTA
Namn: Leif GW Persson

Ålder: 78 år

Född: Stockholm

Karriär: Kriminologprofessor och framgångsrik författare.

Aktuell: Syns varje vecka i TV4:s ”Nyhetsmorgon” och kommenterar flitigt olika rättsfall i medierna

Dela med dig