Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-08-10

Så drabbas du av EU:s regelfrossa

wysiwyg_image

ANALYS: EU:s nya regelverk skulle göra aktiehandeln mer transparent – i stället ser det ut att bli tvärtom. Mindre analys försämrar genomlysningen av aktiemarknaden. Värst drabbas vanliga aktiesparare, varnar Claes Folkmar, chef för Aktiespararnas marknadsbevakning.

EU:s direktiv och förordning om värdepappersmarknaden, Mifid 2 och Mifir trädde i kraft vid årsskiftet.

Redan nu finns tecken som tyder på att de reglerna ger negativ effekt på både handeln och analysbevakningen av medelstora och mindre bolag på de europeiska börserna.

SE ÄVEN: Räkna med priskrig för indexfonder

Regelverket, som syftar till att minska risken för intressekonflikter, tvingar fond- och kapitalförvaltare att betala separat för de analysprodukter på bolag och sektorer som mäklarfirmorna tillhandahåller till kapitalförvaltningsindustrin.

Historiskt har förvaltarna betalt mäklarfirmorna via courtage, en avgift som utgår vid köp och försäljningar av aktier. Med denna avgift har mäklar- och analysfirmorna fått betalt för exekveringen av affärer och det analysstöd som förvaltningsorganisationerna fått.   

De förändrade reglerna försvårar för mäklar- och analysfirmorna att ge en heltäckande analysprodukt av kostnadsskäl eftersom kunderna tvingas se över vilken bevakning och analys dom skall ”köpa in” från extern part.

MISSA INTE: Dumma pengar ger Fed huvudvärk

På den brittiska aktiemarknaden i London har likviditeten i många aktier fallit under första halvan av 2018, vilket marknadsbedömare menar beror på regelförändringarna. Till exempel har handelsvolymerna bland brittiska medelstora börsnoterade bolag, med marknadsvärden på 5–50 miljarder kronor, krympt med omkring 10 procent. Det finns en stark koppling mellan mängden bolagsanalys och likviditeten i aktien.

Bland mindre bolag, där analystäckningen historiskt varit lägre än bland de stora börsbolagen och de medelstora, är effekten på handeln ännu större. Ofta handlar det om volymfall på över 25 procent bland de mindre brittiska bolagen.

Även antalet analytiker som bevakar medelstora börsbolag har fallit under 2018. Det handlar om ett fall på 3–5 procent jämfört med förra året. Särskilt hårt drabbas mindre mäklarfirmor som specialiserat sig på analys av små- och medelstora bolag.

LÄS OCKSÅ: Aktierna som gynnas av trendskiftet

De nya reglerna riskerar att utarma fristående mäklarfirmor, men även de stora bankanslutna mäklarfirmorna, genom försämrad lönsamhet. Detta är knappast av godo för aktiemarknadens funktionssätt.

Mindre analysbevakning av börsbolagen leder till sämre genomlysning av aktiemarknaden, vilket sannolikt leder till större svängningar i aktiekurserna. Värst drabbas vanliga aktiesparare. Det är svårt att förstå att EU genomdriver regelförändringar som missgynnar och i värsta fall skrämmer bort privata aktörer från aktiemarknaderna.

Det försämrar också aktiemarknadens primära syfte; att prissätta kapital och bidra med kapitalförsörjning till de marknadsnoterade bolagen. Korrekt information och analytisk genomlysning är en viktig del av den processen.

YTTERLIGARE LÄSNING: Därför kan oljerallyt fortsätta: "Kommer tjäna stora pengar"

Claes Folkmar

FAKTA

EU:s direktiv och förordning om värdepappersmarknaden, Mifid 2 och Mifir, började gälla den 3 januari 2018. Syftet med reglerna är att öka transparensen, förbättra investerarskyddet och förstärka förtroendet för de europeiska värdepappersmarknaderna.

Källa: Finansinspektionen.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.