Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-07-17

Så får du en lönsam semester

wysiwyg_image

Se till att planera i god tid – så kan du njuta av din semester utan att behöva oroa dig för ekonomin.
– Det handlar om att bryta ned hur mycket du vill lägga på din semester, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza, till Dagens Industri.

Här är sju tips från Aktiespararen som både kan få dig att spara pengar och ge dig mervärde i vardagen.

  • Ta med matlåda till jobbet

Att äta ute varje dag kan bli väldigt dyrt. I Stockholm, och även i andra städer runt om i Sverige, kan priset för en lunch enkelt överskrida 100 kronor och över en månad blir summan oundvikligt stor. Ett bättre alternativ kan vara att ta med matlåda till jobbet, att göra en extra sats av det du ska ha till middag och ta med den till jobbet nästa dag. Ingen extra tid slösas och en massa pengar sparas i förlängningen.

LÄS MER: Rapportflod: Tungviktarna som faller på börsen

  • Kolla igenom abonnemangen

Det är inte ovanligt för många att ha tecknade prenumerationer och abonnemang för allt från musik till videotjänster. Om man är tecknad till något liknande och vet med sig att tjänsterna inte nyttjas kan det vara en väldigt bra ide att avsluta dem. Kabel-tv är ett exempel på en ofta väldigt dyr tjänst som många kanske har men inte använder. Om du ändå tar del av tjänsten kan det vara bra att överväga ett byte till någon streamingtjänst som ett billigare alternativ.

  • Lägg undan pengar i reskassan – budgetera

Anpassa en budget utifrån din närvarande privatekonomi och lägg månadsvis undan pengar för ditt semestersparande. På detta sätt fylls reskassan regelbundet och stabilt på med pengar vilket betyder att du lär ha tillräckligt för en semester, förutsatt att du börjar spara i tid.

–Att göra en budget kan låta tråkigt. Men det handlar ju om att bryta ner hur mycket vill jag lägga på min semester, vad tycker jag att de ska få kosta, och hur många veckor den är, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza, till Dagens Industri om viktiga faktorer som grund för semestersparandet.

LÄS MER: Spararnas storfavoriter

  • Överväg alternativa transportmedel

Bensin är inte billigt och kör man bil till jobbet varje dag bränner man i stort sett pengar. Se över om kollektivtrafiken är ett möjligt alternativ för dig. Om du har nära till jobbet, överväg att gå eller cykla så bränner du inte pengar på samma sätt på den fronten. Dessutom blir det bra, viktig motion i vardagen.

  • Använd prisjämföringssidor

Ett av de mest effektiva sätten att spara pengar är att använda en prisjämförelsesida. Varje gång du tänker slå till och köpa en produkt bör du använda Prisjakt, Pricerunner eller någon liknande sajt. De ordnar återförsäljare av produkten i ordning prismässigt och gör det enkelt för dig att besöka webbplatsen med det lägsta priset. När denna tjänst börjar användas börjar pengar sparas.

LÄS MER: Kunskap som hjälper dig till rätt beslut

  • Prisvärda aktiviteter

Ett effektivt sätt att spara pengar är att sluta spendera pengar på onödiga aktiviteter. Exempelvis så kan det vara mer prisvärt att gå ner till stranden och bada någon gång i stället för att gå till ett äventyrsbad. Picknicks som ett alternativ till caféer eller restauranger är också utmärkt sätt att spara pengar på. Naturligtvis går det här synsättet att använda sig oavsett om det handlar om en semestervecka eller inte.

  • Börssparande

Borde man spara sina pengar på börsen för att kunna ha en bättre semester?

–Inte med ett års sparhorisont, då är det för riskfyllt, menar Johanna Kull.

Detta incitament håller väldigt bra, kortsiktigt sparande på börsen är sällan uppmanat om man är ute efter positiva resultat som mindre, privat investerare. För en markant utveckling på börsen krävs ofta mycket mer tid och därför bör inte den kortsiktiga semesterkassan förvaras på aktiemarknaden. Då är det, trots det räntemässiga ofördelaktiga läget, bättre att ha de här pengarna på ett sparkonto med insättningsgaranti.

KÄLLA: Dagens industri

Författare Emil Kahi

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.