Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-08-09

Så får Nordkoreaoron börserna att skaka: ”Problematiskt”

wysiwyg_image

Ett allt hårdare ordkrig och en aggressivare ton väcker nervositet till liv.
USA och Nordkoreas oenighet får världens börser att vackla.
– Det har nog inte varit så här problematiskt sedan Koreakriget, säger Niklas Swanström, chef på Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik.

Tonläget blir allt tuffare.

USA och Nordkoreas senaste verbala utspel mot varandra får aktiemarknaden att skaka.

Världens stora börser – inklusive handelsplatsen i Stockholm – backar betänkligt på onsdagen.

USA och Nordkorea fortsätter att vara i luven på varandra. På onsdagen kom nya uttalanden från båda håll som stärker oron kring en eventuell militär konfrontation mellan länderna. USA:s president Donald Trump gick till attack mot Nordkoreas motsvarighet Kim Jong-Un.

– Han har varit mycket hotfull, säger Donald Trump, enligt Bloomberg, och är även tydlig med att Nordkorea kommer "mötas av eld och lågor, och för att vara ärlig, kraft som världen aldrig sett förut" om nationen fortsätter att vara ett hot mot USA.

LÄS ÄVEN: Trump hetsar mot Nordkorea

Nordkorea, som fått hård kritik för sitt utvecklade kärnvapenprogram och rejäla testande av uppskjutning av missiler, svarade på Trumps utspel genom att uttala sig i termer som ”att man överväger att anfalla en amerikansk militärbas” på ön Guam i Stilla Havet.

MISSA INTE: Nordkorea överväger missilattack mot USA

Marknaderna skakas om

Världens stora börser har skrämts av upptrappningen av ordkriget. New York-börsens nio dagar långa uppgång kom av sig på tisdagkvällen svensk tid. Under natten mot onsdagen tappade japanska Nikkei med 1,3 procent medan sydkoreanska Kospi backade med 1,2 procent. Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index följde med i fallet och var ned över 1 procent vid 10.30-tiden på onsdagförmiddagen, enligt Dagens Industri. Klassiska tillflyktsorter vid turbulens, så som japanska valutan yenen och guldet, har trivts som fisken i vattnet.

– Det har nog inte varit så här problematiskt sedan Koreakriget, säger Niklas Swanström, chef på Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, till DI.

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, är dock tydlig med att marknadsreaktionerna hittills är av ett ganska så lindrigt slag.

– Det är svårt att veta var det här landar någonstans men generellt sett vet vi att sådana här politiska risker får kortsiktiga effekter men att de är övergående, säger han.

Nya sanktioner

Robert Bergqvist lyfter fram att FN:s säkerhetsråd nyligen redogjort för nya sanktioner mot Nordkorea. Så länge en konflikt, där även viktiga ekonomier som grannen Sydkorea, Kina och Japan kan komma att bli ytterst påverkade, inte brakar loss fullständigt ser Robert Bergqvist heller inte Nordkorea som något större hot mot börsen på sikt.

Niklas Swanström, chef på Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, är dock orolig över situationen. Ingen av de inblandade vill, enligt honom, ha en militär konflikt. Risken för en sådan ökar dock markant i och med Kim Jong-Uns allt större provokationer mot USA. Förr eller senare lär amerikanerna tröttna på hans agerande.

– Den gränsen kommer komma förr eller senare. Jag tror inte att vi är där än men vi närmar oss det med stormsteg, säger Niklas Swanström, som även ser en försämrad USA-Kina-relation som något som kan få börserna att falla.

LÄS MER: Guld och japanska yen stiger efter ökade Nordkoreaspänningar