Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-08-19

Så fungerar olika aktier

wysiwyg_image

Att välja vilken typ av aktie att investera i kan vara knepigt. Hur bör småsparare tänka när det väl är dags att köpa? Robert Andersson, utbildningsansvarig på Unga Aktiesparare, reder ut läget.

LÄS MER: Lär dig allt om utdelningar

A- och B-aktier 

Bolag på aktiemarknaden säljer ofta aktier av två olika slag, A och B. Vad säger dessa om aktien? I regel är skillnaden på de två att den ena, oftast A-aktien, ger en större makt vid bolagets stämmor. Vid köp av en A-aktie får du vanligtvis en röst som är 10 gånger mer värd än motsvarande B-aktie.

– En A-aktie har flera röster ifall man går på bolagsstämman och röstar, och det är den enda skillnaden. Allt annat är hundra procent lika, inklusive utdelningar, understryker Robert Andersson, utbildningsansvarig på Unga Aktiesparare.

LÄS MER: Tar vägen till första miljonen genom att sprida sparkunskap: "Ska vara enkelt"

Priset på en A-aktie är dock ofta lite högre. Det förklarar Robert Andersson som en effekt av dess förmånlighet i sammanhanget av en bolagsstämma.

– För de flesta personer brukar man rekommendera B-aktier. För en privatperson, om man inte har ett väldigt stort kapital, spelar det inte så stor roll om man har tio röster, förklarar han.

För en privatperson är det ofta därför mer lönt att investera i det billigare alternativet, konstaterar Robert Andersson. Värt att notera är dock att bland andra investmentbolagen Investor och Industrivärden endast har ett par kronors skillnad mellan sina A- och B-aktier i aktuellt kurspris.

LÄS MER: Tipsen som lär dig analysera investmentbolag

C- och D-aktier

Det är även möjligt att investera i mer ovanliga aktieslag. C- och D-aktier är två typer av aktier som det sällan syns särskilt mycket av.

Det är på grund av efterfrågan. Det är nämligen väldigt ovanligt att vanliga, mindre investerare handlar i dessa sorters aktier. Men genom att investera i C eller D kan småspararen utsätta sig själv för en stor risk.

 – Att hitta någon som vill sälja en av dessa aktier kan vara svårt och brukar vanligtvis bara gå om du är villig att betala en större summa. När man sedan ska sälja kan man även vara tvungen att gå ner i pris om man vill att någon köper, betonar Robert Andersson.

LÄS MER: Börsens främsta toppiloter

Författare Emil Kahi