Aktiespararna

Så gör du en aktieanalys

6 december 20215 min lästid
Hur hittar du ett bolag och kan påbörja din analys av aktier? Här är Carl Söderberg och Mohammed Salihs lista för hur du går tillväga.

Nu till de första stegen för att genomföra din egen analys:

Screening – du kan välja olika parametrar för att få en lista på bolag. Exempelvis kan du få fram alla bolag på Stockholmsbörsen med ett p/e-tal under 10. Var söker man? Avanza har en enklare variant och mer avancerade verktyg finns, som Aktiespararnas Hitta kursvinnare, där du kan välja fler parametrar och olika tidsspann. Calle och Mohammed skickar även med våra utbildningar, både som hålls av oss centralt men även de som våra lokalavdelningar håller.

Sök upp bolaget – efter screeningen kan du googla på ”bolagets namn ir” – ir står för Investor relations. Där hittar du det du behöver från bolaget för att göra din analys som årsredovisningar, styrelse- och ledningspersonen samt kvartalsrapporter. Utöver det kan du läsa om bolaget, deras historik och om den verkställande direktören (vd). Vid detta skede får du en uppfattning om bolaget, vad de gör och hur de tjänar pengar, om det är något du tror på.

Flerårsöversikten – hittar du i bolagets årsredovisning, det är ett bra alternativ om du inte använder något analysverktyg som Hitta kursvinnare eller Börsdata. Där ser du rörelsemarginalen under de senaste åren och hur kommer den att se ut framåt. Fråga dig själv om det finns det fog för att den ska uppåt under kommande år? Har de något spännande på gång? Kolla på hur bolaget gick under olika konjunkturer, du undersöker hur konjunkturkänsligt ett visst bolag är, hur har bolaget hanterat sämre tider förut.

Hur växer bolaget – du vill hitta bolag som är spännande, som du tror kommer att ha en stark position i flera år. Tillväxten kan nås och växa organiskt eller genom förvärv, kollar du på förvärv vill du se att det är bra förvärv. Förvärven ska löna sig och främja bolagets tillväxt, Calle och Mohammed tar upp Embracer som återfinns på en marknad som växer samtidigt som de har förvärvat i en snabb takt på senare tid, de nämner även kontanthanteringsföretaget Loomis, kontanter är ingen underliggande strukturell tillväxt, det är inte bra för Loomis, de behöver växa genom förvärv. Då blir balansräkningen viktigt, de måste ha pengar för att kunna köpa andra bolag. För att undersöka balansräkningen kollar du på nyckeltalet som du hittar i alla årsredovisningar; nettoskuld genom ebitda. Det visar bolagets skuldsättning, Såhär får du fram det: bolagets räntebärande skulder minus räntebärande tillgångar och det bolaget har i likvida medel, där har du nettoskulden. Det tar du genom rörelseresultaten innan av- och nedskrivningar. Det visar bolagets förmåga att kunna fortsätta genomföra förvärv.

Bra ägare – vikten av en kompentent ledning, med en bra styrelseerfarenhet och bra track-record ska inte underskattas. En kvalitetsstämpel kan vara exempelvis ett bolag som är i ett historiskt bra investmentbolags portfölj. En annan sak att undersöka är hur mycket ”skin in the game” ledningspersoner i bolaget har, det innebär hur mycket aktier dessa personer äger i deras egna bolag. Det är ett gott tecken om de följer den så kallade pilotskolan och äger mycket aktier, då känner de av både upp- och nedgångar och visar en tro på framtiden för verksamheten.

Bolagets storlek och position – det ger en känsla av hur sårbart bolaget är för konkurrens. Exempelvis Amazon har råd att prispressa på marknaden som de verkar på. Electrolux är ett annat exempel som har Whirlpool som nära konkurrent, de pressar varandras priser. Även deras tillverkningskostnader kan påverka deras respektive lönsamhet.

Makroekonomiska faktorer – börsen och ekonomin går hand i hand. Håll dig uppdaterad för hur världsekonomin rör sig, även om Calle och Mohammed framhäver att det är oerhört svårt att förutspå hur börsen reagerar på exempelvis tillsynes positiva nyheter som att arbetslösheten sjunker. Börsen hade kunnat gå ner för att investerare tänker att då agerar Riksbanken annorlunda.

Värderingar – varför handlas en aktie till höga multiplar, varför handlas en till p/e 25 och en annan p/e 15. Faktorer som spelar in är framtida tillväxtutsikter, hur stabil verksamheten är, hur stark marknadspositionen är, hur ser historiken ut och hur vinstvolaititen ser ut.

Tyvärr finns inget facit för om du vill ha högt eller lågt p/e-tal, du behöver ta reda på flera parametrar för att avgöra om aktien är värd en investering. Lycka till med ditt aktiesparande.

Förklarande artiklar

Dela med dig