Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-01-21

Så hanterar du börsturbulens i rapporttider: ”Var mentalt förberedd”

wysiwyg_image

Det är inte sällan som aktier både rusar och rasar i samband med att bolagen på Stockholmsbörsen presenterar sina kvartalsrapporter.
Aktiespararens analytiker råder småsparare att ha is i magen och tänka en gång extra innan ett investeringsbeslut tas.
 – Det kommer att uppstå både intressanta köp- och säljlägen kommande veckor, säger Carl-Henrik Söderberg.

Redan på tisdagen drog rapportsäsongen igång när Sandvik och Avanza redogjorde för sina fjärde kvartal och satte punkt för 2019.

Kulmen nås dock först under de stundande två veckorna när merparten av Stockholmsbörsen ska göra bokslut för fjolåret.

– Överlag bör vi räkna med att räkenskaperna kommer in ungefär i linje med det senaste kvartalet. Men våra svenska exportbolag kan väntas ha fått mindre hjälp av valutan och det finns risk för lägre orderingångar på sina håll. Värderingarna har kommit upp på de flesta håll, men känns okej givet tron om ett nytt normalläge med låga räntor och stabila vinstutsikter, säger Carl-Henrik Söderberg, analytiker på Aktiespararen.

LÄS ÄVEN: Därför ska du göra din egen analys

Vad kommer du att titta mest på?

– Kommer bankerna bibehålla sina utdelningar? Vad kommer vi att få se i den tillsynes utbombade spelsektorn? Kommer verkstadsbolagens orderingångar och framtidsutsikter godkännas av marknaden? Det är frågor som ska bli intressant få svar på.

Behåll kylan

Det är vanligt förekommande att aktier både skjuter i höjden och faller som stenar efter att en kvartalsrapport släppts. Varken som professionell investerare eller so mindre småsparare går det att förstå vad som får marknaden att agera på ett visst sätt varje gång.

MISSA INTE: Varningen: Gå inte i direktavkastningsfällan: "Riskabel strategi"

Carl-Henrik Söderberg betonar att det ofta blir överreaktioner i respektive riktning efter att en rapport offentliggjorts och manar till lugn.

 – Var mentalt förberedd på detta och undvik att fatta irrationella investeringsbeslut utifrån marknadens initiala dom. Undvik att bli alltför kortsiktig och behåll fokus på den fundamentala biten.

Det är dock sunt att läsa igenom sina aktieinnehavs redovisningar med vakna ögon och hålla utkik efter hur resultat- och marknadsutvecklingen egentligen ser ut.

 – Skulle fundamenta drastiskt förändras bör du samtidigt inte vara rädd att agera. Det är som vanligt jättesvårt att ge ett konkret råd, men att ha en del av portföljen i kassa är klokt. Det kommer att uppstå både intressanta köp- och säljlägen under dessa veckor, understryker Carl-Henrik Söderberg.

YTTERLIGARE LÄSNING: (Premiumlåst): Rolander: Därför ska du köpa Investor

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.