Aktiespararna

Så hanterar du extrema svängningarna: ”Slits mellan hopp och förtvivlan”

Av David Flatbacke-Karlsson
25 mars 20203 min lästid
Nya börsrekord slås på löpande band – på både upp- och nedsidan. Coronaviruset skakar om och ändrar spelplanen på aktiemarknaden fullständigt. Som mindre sparare är det viktigt att inte ryckas med i stressen. – Det är en väldigt emotionell tid, säger Aktiespararens analytiker Christoffer Ahnemark.

Coronaviruset har inte bara smittat över 400 000 personer världen över och bragt tusentals om livet.

Sjukdomen har även tvingat mer eller mindre alla större läner att stänga igen och sätta sin ekonomi på paus för att minska smittspridningen och satt press på de finansiella systemen.

Stockholmsbörsen har rasat över 20 procent på en månad. Men det innebär inte att alla enskilda dagar har varit dåliga och illröda. Snarare tvärtom.

Så sent som på tisdagen gick både OMXS30- och breda OMXSPI upp över 7 procent. Det var den bästa handelsdagen sedan 2008. Amerikanska Dow Jones klättrade 11 procent och bjöd på sin största uppåtstuds under en dag – på 87 år.

– Reaktionerna beror på extremläget i såväl den svenska ekonomin som i världsekonomin. Investerarkollektivet kastas dagligen, nästan varje timme, mellan hopp och förtvivlan. Dessvärre har det varit mer av det sistnämnda på slutet, säger Christoffer Ahnemark, analytiker på Aktiespararen.

Känslorna tar över

Han framhåller att det endast är en knapp vecka sedan OMXSPI svarade för sin sämsta prestation någonsin på en enskilda handelsdag och föll mer än otroliga 11 procent som ett exempel på hur snabbt det kan gå.

– Det är en väldigt emotionell tid i coronakrisens spår. Många är oroliga för nära och kära. Inte eftersom intensivvårdsavdelningar fylls till bristningsgränsen. Oron gör även att man handlar aktier väldigt emotionellt och ser värsta tänkbara scenarier framför sig, särskilt eftersom rädsla är en mycket stark drivkraft. Det syns i prissättningen av småbolagsaktierna.

Är de här enorma svängningarna på kort tid, som att börsen kan röra sig flera procent på bara ett par timmar, tecken på en orolig marknad?

– Utan tvekan är svängningarna ett tecken på osäkerheten. Att prissätta risktillgångar i rådande klimat är besvärligt. Fokus hamnar på bolagens motståndskraft och finansiella ställning.

Christoffer Ahnemark konstaterar att en frusen obligationsmarknad har flyttat investerares fokus från resultaträkningen till balansräkningen.

– Frågor som inte spelade så stor roll för några veckor sedan har helt plötsligt blivit de mest centrala. Till exempel bolagens hur kapitalstruktur ser ut, när lånen förfaller och hur mycket likviditet som finns tillgängligt för bolagen.

Var rationell

Som småsparare är det sunt att sitta lugnt i båten, ta ett djupt andetag och inte försöka hoppa på någon kortsiktig, svårtolkad resa på index.

– Det viktigaste är att inte dras med i alla turer upp och ned. Behåll en hälsosam distans till kursrörelserna. Sikten är grumlig och många investerare gissar fram och tillbaka. Mitt råd är att försöka lyfta blicken. Jag vet att det är svårt, men i denna exceptionella tid är perspektivet i många fall extremt kortsiktigt.

Uppstår möjliga köplägen i turbulensen?

– Fyndlägen finns det gott om på Stockholmsbörsen. Jag ser många kvalitetsbolag till nedsatt pris. I vissa fall är rörelserna extrema, säger Christoffer Ahnemark.

Han anser att finans- och kreditrelaterade bolag, så som Intrum, Hoist, TF Bank och Resurs, kan vara intressanta att börja spana in.

Marknadsanalyser

Dela med dig