Aktiespararna

Så har börsen reagerat på stora kriser

Av David Flatbacke-Karlsson
10 augusti 20174 min lästid

Spänningarna mellan USA och Nordkorea skapar ett helt nytt läge på aktiemarknaden.
Här är börsens tidigare reaktioner på liknande kriser.

Omvärlden fruktar att ordkrig och den aggressiva tonen kan bryta ut i en militär konflikt.

De ökade slitningarna mellan USA och Nordkorea fick börsen att rasa.

Men fallet är ändå tämligen lindrigt – jämfört med hur andra kriser har sett ut historiskt sett.

Intressant undersökning

USA-presidenten Donald Trump gick ut och sade att Nordkorea kommer att "mötas av eld och lågor, och för att vara ärlig, kraft som världen aldrig sett förut" om nationen fortsätter att utgöra ett hot mot USA. Nordkorea svarade med att meddela att ledaren Kim Jong-Un överväger att iscensätta en missilattackmot en amerikansk militärbas på ön Guam i Stilla Havet.

Det redan ansträngda förhållandets ökade spänningar fick aktiemarknaderna runt om i världen att falla. Klassiska tillflyktsorter vid turbulens, så som japanska yenen och guldet, steg i värde. Det är inte ovanligt att geopolitisk oro ställer till det på börserna. Men en nedgång behöver nödvändigtvis inte hålla i sig.

CNBC har, med hjälp av Strategas Researchs undersökning, tagit en titt på hur olika kriser har påverkat amerikanska börsindexet S&P 500 i samband med osäkra politiska tider. Tillbakablicken sträcker sig hela vägen till 1940 – då Tyskland invaderade Frankrike i början av Andra världskriget.

”Inte dags att överge skeppet”

De amerikanska börserna har slagit rekord på löpande band på sistone. Strategerna, som talat med CNBC, menar att en sättning är fullt naturlig, men att den aktuella sinnesstämningen mellan USA och Nordkorea inte innebär att någon tydlig säljsignal har uppenbarat sig. Trots att S&P 500 föll med 0,2 procent på tisdagen och stängde runt nollan på onsdagen.

– Reaktionerna när det handlar om att äga ädelmetaller och obligationer är en indikation om att uttalandena skapar en hel del osäkerhet, säger Todd Sohn, analytiker på Strategas Research, och fortsätter:

– Det är inte tillräckligt för att det ska vara dags att överge skeppet och kliva av. Vi ser ingen indikation på att någon topp har nåtts eller att mer olycksbådande tider väntar.

Men om situationen förvandlas till något annat än bara ett ordkrig eller om Nordkorea utvecklar sitt kärnvapenprogram och kommer längre med sina missiluppskjutningar kan saker och ting förändras ytterst snabbt, enligt analytikerna.

Olika utvecklingar

Kriser av både politisk och helt annan form har fått S&P 500 att agera på ett helt olika sätt historiskt sett. Japanernas bombning av den amerikanska marinbasen Pearl Harbor på Hawaii fick S&P 500 att rasa med 3,8 procent den 7 december 1941. Men 20 dagar senare var index upp 0,3 procent och efter 250 dagar hade det stigit med 3,7 procent.

9/11-katastrofen den 11 september 2001 fick desto värre konsekvenser på marknaden. S&P 500 föll med 4,9 procent på den första dagen efter det fasansfulla terrordådet i New York. 20 dagar senare hade index vänt och var upp just 4,9 procent, men efter 250 dagar var S&P 500 ned 14,3 procent.

Lehman Brothers-kraschen den 15 september 2008 fick S&P 500 att sjunka kraftigt både efter själva händelsen och efter 20 dagar. 250 dagar senare var index ned 12,3 procent.

Ur ett längre perspektiv tog S&P 500 ingen stryk av Richard Nixons uppmärksammade avgång som USA-president 1974 eller av Iraks invasion av Kuwait 16 år senare. Efter 250 dagar var börsen upp 6,7 respektive 10 procent efter kraftiga inledande nedgångar.

Här är indexutfallen av olika kriser på börsen.

Källa: Strategas Research/CNBC

Dela med dig